• Rodion Sitdikov este un veteran al Gărzii Naționale.
  • Competiția din acest an s-a deschis cu un respect deosebit pentru Ucraina, care a fost supusă unei agresiuni militare din partea Rusiei.
  • Jocurile Invictus reprezintă un eveniment sportiv internațional adaptat pentru militari răniți sau bolnavi.

Prima victorie a Ucrainei la Jocurile Invictus de la Haga. Rodion Sitdikov a câștigat medalia de aur la aruncarea greutății în prima zi a competiției din Olanda, iar Artem Lukașuk și Ivan Gerețun au luat argintul și bronzul la săritura în lungime.

Fundația Come Back Alive subliniază că Sitdikov este un veteran al Gărzii Naționale. În 2015, după ce a participat la luptele din regiunea Lugansk, aceasta a fost diagnosticat cu cancer, dar a reușit să intre în remisie.

Jocurile Invictus sunt competiții internaționale multidisciplinare pentru foști și actuali militari care au fost răniți sau bolnavi în timpul îndeplinirii unor misiuni de luptă. Jocurile au fost lansate în 2014 de prințul britanic Harry, duce de Sussex. Scopul lor este de a sprijini militarii și veteranii pe calea integrării sociale.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
ȘTII DE VREME? AU CĂZUT 14 RECORDURI DE CĂLDURĂ

Sportivii veterani ucraineni nu au avut posibilitatea de a se antrena înainte de Jocuri, dar președintele Volodimir Zelenski a risipit îndoielile băieților noștri cu privire la rezultatele sportive în discursul său adresat echipei: „Nu contează câte medalii câștigați, pentru că noi, toți sunteți aurul nostru!”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a felicitat pe Sitdikov pentru victoria sa. „Suntem infinit de mândri! Ucrainenii sunt cu adevărat surprinzători!”, a scris el pe Facebook. Artem Lukașuk și Ivan Gerețun au adus argintul și bronzul Ucrainei în prima zi a competiției la săritura în lungime. Rezultatul lui Artem – 5,20, Ivan – 5,10 m. https://www.facebook.com/InvictusGamesTeamUkraine/posts/5257571124332556

În ciuda tuturor ezitărilor și a provocărilor legate de securitate, echipa națională ucraineană a intrat în competiție și a atras deja atenția membrilor altor echipe, a jurnaliștilor și a locuitorilor obișnuiți ai orașului. Admirația sportivilor noștri a fost cauzată de faptul că majoritatea membrilor echipei au venit aici direct de pe front și imediat după competiție se vor întoarce la camarazii lor pentru a continua lupta cu inamicul.

Jocurile Invictus au început cu ovații în picioare pentru echipa ucraineană. Cuvintele de susținere pentru Ucraina au venit din partea prim-ministrului Țărilor de Jos, Mark Rutte.