• Raliul de la Dakar are loc în perioada 3-15 ianuarie 2021, în Arabia Saudită
  • La start se vor alinia Emanuel Gyenes la moto și echipajul Claudiu Barbu și Marius Lupu la auto, clasa SSV
  • Mani face parte de acum din categoria „Legendele Dakar Rally” pentru că are mai mult de 10 participări

Ediția 43 a Raliului Dakar se desfășoară în perioada 3-15 ianuarie 2021, pentru a doua oară consecutiv, în Arabia Saudită. La start se vor alinia Emanuel Gyenes la moto și echipajul Claudiu Barbu și Marius Lupu la auto, clasa SSV. Pe 2 ianuarie, după prezentarea oficială, s-a parcurs un traseu de 11 kilometri, având ca scop stabilirea ordinii de start din prima zi de concurs.

Românul Mani Gyenes porneşte în Dakar Rally 2021 având ca obiectiv o clasare pe podium la clasa Malle Moto, al cărei campion en titre este şi o poziţie în top 30 al clasamentului general. Pentru că că a depășit borna de 10 participări, Mani face parte de acum din categoria „Legendele Dakar Rally”.

Cel mai bun rezultat a venit însă anul trecut, când Mani a câștigat clasa „Malle Moto Original by Motul”, o categorie dedicată ryderilor care nu beneficiază de asistență tehnică.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Emanuel (Mani) Gyenes ia startul în această cursă legendară pentru a 11-a oară, prima dată fiind prezent în 2004. Cea mai bună clasare a lui Mani la general a fost locul 14 în 2016, el fiind nevoit și să abandoneze de două ori (2009 și 2019). De-a lungul participărilor, Gyenes a câștigat de două ori la clasa „Marathon” (2011și 2015).

În ciuda accidentului avut în vară și soldat cu o fractură de picior, sătmăreanul Mani Gyenes a reușit în cele din urmă să se înscrie și la startul cursei din acest an, alături de echipa Autonet Motorcycle Team. El s-a înscris din nou la clasa „Malle Moto” și va concura cu numărul 29.

Înainte de îmbarcarea motocicletei sale pentru transportul din Marsilia în Jeddah, Mani a declarat pentru site-ul Federației Române de Motociclism: „Anul acesta totul s-a desfășurat altfel din cauza pandemiei, dar și din cauza accidentului suferit în vară. Am fost convins că nu voi mai putea lua startul nici la Romaniacs și nici la Dakar. Tot răul a fost spre bine în final, pandemia a forțat mutarea Red Bull Romaniacs în toamnă și amânarea termenului limită de înscriere pentru Dakar 2021. Pentru că m-am simțit din ce în ce mai bine am decis cu cinci zile înainte de startul Romaniacs să concurez, chiar dacă la o clasă mai slabă. Ulterior am primit acceptul doctorilor de a mă înscrie la Dakar și am decis să nu renunț la acest vis, chiar dacă fractura suferită a fost destul de urâtă și nu sunt încă refăcut în totalitate”.

Din cauza pandemiei, organizatorii sunt nevoiți să fie mult mai stricți anul acesta. Piloții au efectuat teste PCR de depistare a Covid-19 cu 72 ore înainte de plecarea în Arabia Saudită. Odată ajunși acolo, sportivii au stat 48 de ore în carantină, după care au refăcut testele.

Dakar Rally 2021 pornește pe 3 ianuarie de la țărmul Mării Roșii, din Jeddah, sportivii urmând să parcurgă un traseu în buclă cu sosire tot la Jeddah, însumând peste 7.600 de kilometri, dintre care peste 4.700 vor fi probe speciale. Conform organizatorilor, traseul este complet diferit față de sezonul trecut, cele mai rapide sectoare, în care diferența se reduce la puterea brută, fiind reduse ca lungime.