- Ucraina a avut duminică şansa de a obţine ultimul loc european pentru Qatar 2022, dar a fost învinsă cu 1-0 în Ţara Galilor, după un autogol al lui Andriy Yarmolenko.
- Tricourile purtate de oaspeţi au provocat o plângere din partea RFU către organismul de conducere mondial FIFA.
- Rusiei i s-a interzis să participe la FIFA şi UEFA, punând capăt speranţelor sale de calificare la Cupa Mondială din acest an din Qatar.
Regiunea Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, deşi statutul său este contestat, majoritatea comunităţii internaţionale considerând-o în continuare parte a Ucrainei.
În martie 2014, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a votat în favoarea unei rezoluţii care a recunoscut ca nevalabil rezultatul contestat al unui referendum şi a cerut statelor să nu recunoască schimbările în statutul regiunii Crimeea.
La scurt timp după adoptarea rezoluţiei, Rusia a anexat în mod oficial Republica Crimeea şi oraşul federal Sevastopol, unde deţine jurisdicţie de facto.
Acest lucru a determinat impunerea de sancţiuni din partea unor naţiuni, inclusiv a Statelor Unite şi a Canadei, precum şi măsuri colective din partea Uniunii Europene.
Ucraina a avut duminică şansa de a obţine ultimul loc european pentru Qatar 2022, dar a fost învinsă cu 1-0 în Ţara Galilor, după un autogol al lui Andriy Yarmolenko.
Tricourile purtate de oaspeţi au provocat o plângere din partea RFU către organismul de conducere mondial FIFA.
Ce i-a nemulțumit pe ruși
„Federaţia Rusă de Fotbal a trimis un protest către FIFA în legătură cu încălcarea regulilor de organizare de către Federaţia Ucraineană de Fotbal, şi anume, afişarea pe echipamentul echipei naţionale a imaginii Crimeei ca parte a Ucrainei„, a declarat RFU într-o declaraţie raportată de agenţia oficială de ştiri de stat din Rusia, TASS, citată de insidethegames.biz.
„În plus, un alt protest a fost exprimat cu privire la declaraţiile individuale ale reprezentanţilor ucraineni împotriva cetăţenilor Rusiei„.
Versiunea galbenă a tricourilor a fost purtată în timpul victoriei Ucrainei în semifinala de baraj cu 3-1 în Scoţia, miercuri (1 iunie), primul meci de fotbal oficial al echipei naţionale masculine de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă pe 24 februarie.
Preşedintele de onoare al RFU, Viaceslav Koloskov, fost vicepreşedinte FIFA şi membru de onoare al UEFA, a apărat decizia de a depune un protest motivat de rezultatul referendumului din 2014, din Crimeea.
„Un protest este necesar, deoarece, după referendum, Crimeea şi Sevastopol sunt teritoriul Federaţiei Ruse, iar dacă teritoriul Federaţiei Ruse este reprezentat pe echipamentul unei alte ţări, atunci, în consecinţă, trebuia să trimitem un astfel de protest„, a declarat Koloskov pentru TASS.
Preşedintele Uniunii de Fotbal din Crimeea, Serghei Borodkin, a reacţionat la acest rezultat sugerând că „politica ar trebui exclusă din sport”, după cum a relatat TASS.
Tensiunile au fost mari între Ucraina şi Rusia de la anexare, iar RFU s-a plâns, de asemenea, la UEFA înainte de Campionatul European masculin de anul trecut, din cauza includerii peninsulei Crimeea pe tricourile ucrainene pentru turneu.
Asociaţiei ucrainene de fotbal (UAF) nu i s-a cerut să modifice graniţele reprezentate pe tricourile lor, deşi i s-a ordonat să elimine o frază de pe guler pe care scria ,,Glorie eroilor„, din cauza „semnificaţiei istorice şi militariste” a acesteia.
Rusiei i s-a interzis să participe la competiţiile FIFA şi UEFA, punând capăt speranţelor sale de calificare la Cupa Mondială din acest an din Qatar.
Rusia a organizat ultima ediţie a turneului masculin în 2018, după ce a primit în mod controversat drepturile de organizare în 2010.
Ucraina a ajuns în sferturile de finală la Euro 2020, dar singura sa apariţie la Cupa Mondială ca naţiune independentă a avut loc în 2006.
Preşedintele UAF, Andriy Pavelko, a dezvăluit că ligile interne de fotbal din Ucraina vor fi reluate în luna august, în urma aprobării din partea preşedintelui ţării, Volodimir Zelenski.
Ţara Galilor va face parte din Grupa B, alături de Anglia, Iran şi SUA, la Qatar 2022, care se va desfăşura între 21 noiembrie şi 18 decembrie.