• Campionul mondial Hans Niemann și-a dat în judecată rivalul, pe americanul Magnus Carlsen, cât și platforma online Chess.com, acuzând de înșelăciune.
  • Niemann a depus un proces pentru defăimare în valoare de 100 de milioane de dolari.
  • Acuzațiile au dus la speculații pe rețelele de socializare cu privire la modul în care șahistul ar putea înșela în persoană. Teoriile au inclus microfoane minuscule și chiar utilizarea unor elemente care ar putea fi încorporate în corp.

Un campion mondial norvegian și șahistul din Statele Unite care l-a învins în mod neașteptat au rezolvat o dispută care a durat un an de zile și a zguduit lumea șahului, scrie BBC. Magnus Carlsen l-a acuzat pe Hans Niemann de joc greșit, după ce a pierdut în Cupa Sinquefield în septembrie anul trecut.

Campionul mondial și-a dat în judecată rivalul, cât și platforma online Chess.com alături un al doilea mare maestru de șah pentru defăimare. Chess.com spune că acum problema este soluționată, contul lui Niemann este restabilit și Carlsen, șahistul norvegian, acceptă că nu a fost înșelat.

Niemann a depus un proces pentru defăimare în valoare de 100 de milioane de dolari, în octombrie, împotriva domnului Carlsen, Chess.com și Hikaru Nakamura, un mare maestru american pe care Niemann l-a acuzat că „amplifica și a încercat să susțină acuzațiile false de înșelăciune ale lui Carlsen”.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
NOU TERMINAL PE AEROPORTUL ORADEA
OZEMPIC E OUT
CUM STĂM LA ECONOMIE?

Niemann a recunoscut că a trișat de două ori în meciuri online pe Chess.com la vârsta de 12 și 16 ani, dar a negat că a făcut acest lucru în Cupa Sinquefield sau în orice joc în persoană. Acuzațiile au dus la speculații pe rețelele de socializare cu privire la modul în care șahistul ar putea înșela în persoană. Teoriile au inclus microfoane minuscule și chiar utilizarea unor elemente care ar putea fi încorporate în corp, care ar putea trece instrucțiuni codificate. Acest caz a fost ulterior respins, ducând la discuții extrajudiciare pentru a rezolva problema.

Între timp, Nakamura a spus într-un blog video pe YouTube că se bucură că lumea șahului a „trecut peste”.

„Este bine că întreg conflictul este acum în trecut. O mulțime de lucruri care au rezultat apoi au fost foarte negative și cu siguranță au reflectat foarte slab asupra imaginii șahului în ansamblu”, a spus el.