• Un epidemiolog al OMS a declarat că a fost devastată de faptul că a văzut zeci de mii de oameni fără mască la finala de fotbal EURO 2020, care avut loc duminică la Londra.
  • Ea și-a exprimat îngrijorarea că meciul de fotbal ar putea stimula transmiterea COVID-19, inclusiv a variantei Delta, relatează Reuters.
  • Italia a câştigat Euro 2020, după ce a învins-o pe Anglia la loviturile de departajare, chiar pe Wembley.

Marea Britanie se confruntă cu un nou val de COVID-19, determinat de varianta Delta mai transmisibilă, în ciuda faptului că are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume.

Guvernul de la Londra intenționează să elimine majoritatea restricțiilor anti-coronavirus rămase la 19 iulie, o măsură care îi îngrijorează pe unii oameni de știință.

Într-un comentariu neobișnuit de direct din partea agenției de sănătate a ONU, care de obicei se abține să facă observații cu privire la politicile statelor membre individuale, Maria Van Kerkhove, responsabilul său tehnic pentru COVID-19, a calificat drept „devastatoare” priveliștea celor peste 60.000 de spectatori de la meciul dintre Italia și Anglia.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

„Ar trebui să mă bucur să privesc cu plăcere transmisia care se întâmplă în fața ochilor mei?”, a scris ea pe Twitter, la finalul meciului.

„Pandemia COVID-19 nu ia o pauză în această seară. Varianta Delta va profita de persoanele nevaccinate, în medii aglomerate, fără mască, țipând/strigând/cântând. Devastator”, a completat ea.

În Londra, în ziua finalei, a fost o zi de festivități în care s-a consumat alcool, înainte de meci, apoi zecile de mii de oameni s-au îndreptat spre stadionul Wembley pentru meci.

Premierul britanic Boris Johnson a apărat în această lună decizia de a permite ca peste 60.000 de persoane să asiste la finală, spunând că va fi găzduită într-o „manieră atentă și controlată, cu testarea tuturor celor care merg acolo”. El a completat că vaccinurile au creat un „zid considerabil de imunitate”.

La nivel mondial, rata de infectare cu COVID-19 este în creștere. Săptămâna trecută au fost înregistrate peste 2,6 milioane de cazuri noi, Europa înregistrând o creștere bruscă de 30%, a precizat OMS în ultima sa actualizare epidemiologică.

Peste 4 milioane de persoane au murit de la începutul pandemiei.

De asemenea, Michael Ryan, șeful pentru situații de urgență al OMS, a îndemnat săptămâna trecută țările să dea dovadă de o prudență extremă atunci când ridică restricțiile privind COVID-19, pentru a „nu pierde ceea ce ați câștigat”.