• Chinezii au luat cu asalt rețelele sociale după ce Emma Răducanu a câștigat titlul la US Open – nu doar pentru victoria sa istorică, ci și pentru moștenirea sa chineză, relatează BBC.
  • Emma Răducanu s-a născut în Canada, din tată român și mamă chineză, apoi s-a mutat la Londra la vârsta de doi ani. Ea are cetățenie britanică și canadiană, dar reprezintă Marea Britanie în competițiile internaționale.
  • Sâmbătă, Răducanu a învins-o pe Leylah Fernandez din Canada, în două seturi la US Open, și a devenit prima britanică din ultimii 44 de ani care câștigă o finală de Grand Slam.

Utilizatorii rețelelor sociale din China o sărbătoresc pe jucătoarea britanică de tenis Emma Răducanu. Pe site-ul chinezesc Weibo, multe persoane au lăudat-o pe tânăra de 18 ani, numind-o „fata Dongbei” – o referire la casa strămoșească a mamei sale.

Un videoclip în care aceasta le mulțumește fanilor săi în mandarină a devenit, de asemenea, viral.

„Vorbește exact ca o „fată Dong Bei (din nord-estul Chinei)”. Cât de uimitor!”, este un comentariu popular pe Weibo.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ce spune Emma Răducanu despre originile sale

Emma Răducanu s-a născut pe 13 noiembrie 2002 în Toronto, Canada. Tatăl ei, Ian, este din București, iar mama ei, Renee, este din Sheyang, China.

Familia s-a mutat în Anglia când avea doi ani, iar ea a început să joace tenis la cinci ani.

Emma Răducanu a urmat cursurile școlii Newstead Wood School, un liceu din cartierul londonez Bromley.

Ea este mândră de moștenirea sa diversă, afișând „Londra/Toronto/Shenyang/București” la biografia sa de pe Twitter.

Sportiva a vorbit despre moștenirea sa mixtă în interviuri anterioare, lucru cu care internauții chinezi s-au mândrit după victoria la US Open.

„Ea a spus că vizitează China în mod regulat și că unul dintre idolii ei este Li Na. Sunt atât de emoționată”, a scris un utilizator Weibo, făcând referire la celebra fostă jucătoare de tenis chineză.

Însă unii utilizatori au ales să păstreze o anumită distanță: „Este britanică – de ce încercați acum cu toții să o revendicați ca fiind a voastră?”.

În interviuri anterioare, Răducanu a adus un omagiu mamei sale și acestei părți a familiei: „Sunt atât de puternici din punct de vedere mental – e ca și cum nimic nu îi poate doborî. Aș spune că o mare parte din inspirația mea vine de la ea. Mama mea a muncit foarte mult”.

De asemenea, Emma Răducanu vizitează casa strămoșească a mamei sale din Shenyang în timpul vacanțelor, iar de câteva ori pe an vizitează familia tatălui ei din București.

Leylah Fernandez – o poveste asemănătoare

Și Leylah Fernandez are, de asemenea, o moștenire mixtă – tatăl ei este ecuadorian și mama filipineză – iar utilizatorii de social media din Filipine au fost și la fel de intrigați și și-au exprimat mândria.

Unul dintre ei a spus pe Facebook: „Mă bucur să văd că Filipine are în sfârșit pe cineva din lumea tenisului pe care să o încurajeze”.

Deși a mărturisit într-un interviu că nu știe prea multe despre cultura filipineză, ea a spus că iubește mâncarea filipineză.

„Nu știu prea multe despre cultura filipineză, dar știu că Lolo (bunicul) meu – gătește extraordinar, așa că atunci când mă întorc în Canada, la Toronto, când o să vin în vizită, o să facă mâncare foarte bună, în special mâncare filipineză, pentru că îmi lipsește”, a spus ea într-un interviu de după meci.

Tatăl și antrenorul ei, Jorge, un fost fotbalist, a declarat, de asemenea, reporterilor: „Apreciez cu adevărat comunitatea filipineză care o susține pe Leylah. Are sânge filipinezesc în ea. Este atât de frumos”.