• Un studiu BBC arată că din 37 de sporturi care oferă premii în bani, 34 oferă premii egale pentru bărbați și femei
  • Doar 3 sporturi mai au diferențe frapante la premii. Fotbalul, baschetul și golful

În ultimii ani, femeile au primit din ce în ce mai multe șanse egale în sport cu bărbații. Un studiu BBC arată că din 37 de sporturi care oferă premii în bani, 34 oferă premii egale pentru bărbați și femei.

Din 2018 încoace, luptele libere, hocheiul, surfingul și cliff-divingul au introdus premii egale pentru competițiile de feminin și masculin. La cricket, de exemplu, campioanele mondiale de la feminin din 2020, din Australia, au primit un milion de dolari, la fel de mult cât vor câștiga și cei de la masculin anul acesta.

Alte exemple bune ar fi și snookerul și dartsul, care le permit femeilor și bărbaților să concureze în aceleași competiții. Din 2020, în Anglia, nu mai sunt competiții separate pentru bărbați și femei la darts.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Ce sporturi îi favorizează pe bărbați în continuare?

Doar 3 sporturi mai au diferențe frapante la premii. Fotbalul, baschetul și golful. Cea mai mare „prăpastie” este la fotbal. Câștigătoarele Cupei Mondiale de fotbal feminin din 2019, SUA, au primit 4 milioane de dolari pentru performanță.

În schimb, campionii mondiali la fotbal din 2018, Franța, au primit de aproape 10 ori mai mult. Și în Champions League diferența e asemănătoare. La bărbați, premiul cel mare este de 19 milioane de euro, în timp ce la femei este de doar 250 de mii. Un reprezentant al Federației Engleze de Fotbal a venit cu explicația că, la masculin, competițiile generează mai mulți bani din drepturi de televizare și sponsorizări.