• Osaka a vorbit în mai multe randuri despre depresie.
  • Michael Phelps a vrut să se sinucidă dupa JO din 2012.
  • Phelps este cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice.

Cât mai e „mens sana în corpore sano” – minte sănătoasă în corp sănătos – când vine vorba de sportul de performanță. Sloganul clasic, ăla cu care eram îndemnați să ne apucăm de sport de mici, e pus la îndoială la Jocurile Olimpice.

Naomi Osaka a plecat în lacrimi de la conferință, după ce a fost eliminată de la Tokyo, puternic afectată. Asta după două luni în care nu a jucat tenis, în care s-a retras de la Roland Garros și Wimbledon, din cauza unei depresii puternice. Osaka a ales să vorbească deschis despre asta și este și protagonista unui documentar popular pe Netflix, pe tema sănătății mintale.

Un alt exemplu – Simone Biles, fata de aur a gimnasticii americane – s-a retras de la Tokyo pentru că presiunea psihică asupra ei este prea puternică.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Iată comunicatul oficial al Federației americane:

„După mai multe investigații medicale, Simone Biles s-a retras din finală de la individual compus la Jocurile Olimpice de la Tokyo, pentru a se concentra asupra sănătății mintale. Susținem decizia lui Simone din toată inima și aplaudăm curajul ei în a-și prioritiza bunăstarea.”, arată Federația de Gimnastică din SUA.

Iar un alt exemplu, extrem, de sportiv afectat de presiunea succesului – chiar înotătorul american Michael Phelps – omul care deține recordul de medalii olimpice. Phelps a vorbit în mai multe rânduri despre depresie și tentativă de suicid de după Jocurile Olimpice din 2012.

Noi avem un fenomen despre care începe să vorbească toată planetă – David Popovici, are doar 16 ani.

Psihologul Flavia Hossu a vorbit, la ȘTIU, despre presiunea care există asupra sportivilor de performanță.

„Vorbim de sportivi de talie înaltă. Când evoluăm și facem sport de performanță apar provocările sunt mai mari și noi suntem cei care punem presiune asupra noastră. Atunci pot apărea tulburări emoționale: anxietate, depresie, sunt niște aspecte ce pot fi traduse prin gestionarea emoțiilor”, a spus psihologul, la Aleph News.