• Tennis Australia a declarat că „susține apelul la pace și la încetarea războiului și a conflictului violent din Ucraina”.
  • Novak, de nouă ori campion, îl înfruntă vineri, la Melbourne, pe americanul Tommy Paul.
  • În imaginile cu Srdjan apare și un bărbat purtând un tricou imprimat cu simbolul Z pro-război, după victoria lui Djokovic în sferturile de finală.

Srdjan Djokovic va urmări de acasă semifinala de la Australian Open a fiului său Novak pentru a evita să provoace perturbări, după ce a fost fotografiat alături de susținători ai președintelui rus Vladimir Putin. Djokovic, în vârstă de 62 de ani, a fost fotografiat alături de un bărbat care ținea în mână un steag rusesc cu chipul lui Putin după victoria fiului său în fața rusului Andrey Rublev, miercuri.

Novak, de nouă ori campion, îl înfruntă vineri, la Melbourne, pe americanul Tommy Paul. „Sunt aici doar pentru a-l susține pe fiul meu”, a spus Srdjan într-o declarație.

În imaginile cu Srdjan apare și un bărbat purtând un tricou imprimat cu simbolul Z pro-război, după victoria lui Djokovic în sferturile de finală. Steagurile și simbolurile rusești și belaruse au fost interzise la Melbourne Park de când un steag rusesc a fost arborat în timpul meciului dintre ucraineanca Kateryna Baindl și rusoaica Kamilla Rakhimova, în ziua de deschidere.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Srdjan a declarat: „Am fost afară cu fanii lui Novak, așa cum am făcut-o după toate meciurile fiului meu, pentru a sărbători victoriile sale și pentru a face poze cu ei. Nu aveam nicio intenție să fiu implicat în asta. Familia mea a trecut prin ororile războiului și ne dorim doar pace”.

„Așa că nu există nicio perturbare a [semifinalei] pentru fiul meu sau pentru celălalt jucător, am ales să mă uit de acasă. Îmi doresc un meci grozav și îl voi încuraja pe fiul meu, ca întotdeauna.”

Înainte ca Srdjan să confirme că nu va asista la semifinală, premierul Australiei, Anthony Albanese, a reiterat poziția țării sale față de protestele pro-rusești. „Voi sublinia acest lucru, că Australia este alături de poporul din Ucraina. Aceasta este poziția Australiei, iar Australia este fără echivoc în sprijinul nostru pentru statul de drept internațional”, a declarat Albanese în cadrul unei conferințe de presă, vineri.

„Nu vrem să vedem niciun fel de sprijin acordat invaziei rusești în Ucraina”. Albanese nu a răspuns direct la o întrebare dacă Srdjan ar trebui să fie deportat.

Tennis Australia a declarat într-o declarație că „susține apelul la pace și la încetarea războiului și a conflictului violent din Ucraina”. Aceasta a adăugat: „Pe parcursul evenimentului am vorbit cu jucătorii și echipele lor despre importanța de a nu se angaja în nicio activitate care să provoace suferință sau perturbare. Vom continua să ne străduim să asigurăm siguranța fanilor la eveniment și ne reiterăm poziția noastră de interzicere a steagurilor din Belarus și Rusia”.