• Tânărul egiptean Omar Sayed Shaaban a stabilit recordul mondial pentru cea mai mare săritură din apă, de 2,30 m, în timpul saltului impresionant purtând labe de înot cu o singură lamă.
  • Deținătorul recordului anterior, Soliman Sayed, este compatriot și chiar concitadin al lui Omar.
  • Omar este al doilea cel mai rapid înotător junior din lume, el putând înota 50 de metri sub apă dintr-o singură respirație în doar 15,6 secunde.

Înotătorul egiptean Omar Sayed Shaaban, în vârstă de 21 de ani, a intrat în Cartea Recordurilor Guinness realizând cel mai mare salt din apă folosind un monofin (labe de înot cu o singură lamă), scrie Reuters.

Acest record nu a mai fost doborât de nouă ani. Anterior, a fost deținut de italienii Cesare Fumarola și Stefano Figini și de egipteanul Soliman Sayed, care, toți, au realizat un salt de 2 m. Omar a realizat însă o săritură din apă de 2,30 m.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Pentru această probă sunt folosite labele de înot cu o singură lamă, pentru ambele picioare (monofin sau hyperfin). Acestea au fost concepute în Rusia la sfârșitul anilor ’60 și inițial au fost folosite la înotul de viteză la suprafață sau la înotul subacvatic, în stilul delfin, dar acum sunt din ce în ce mai folosite și de scufundătorii în apnee, datorită puterii mai mari de propulsie.

Omar studiază ingineria civilă și prima dată când s-a gândit să doboare un record mondial a fost în 2015.

Omar a început să înoate la opt ani, când s-a înscris la școala locală de înot, la clubul de canotaj din Ismailia. Un an mai târziu, s-a alăturat Clubului Canalul Suez din același oraș, unde s-a antrenat 12 ani, mulți dintre aceștia ca înotător sprinter profesionist.

Pentru dezvoltarea veleităților de înot asemănătoare unui delfin Omar face trei antrenamente pe zi, de două ori în bazin și o sesiune de gimnastică între cele două sesiuni de înot.

„Exersez ca să îmi măresc frecvența bătăilor membrelor și să obțin mușchi mai rigizi”, a explicat Omar.

„Scopul meu nu este însă niciodată să îmi măresc masa musculară”, adaugă atletul. „Mușchii mai mari îngreunează sprintul în apă, așa că mă antrenez pentru a menține ciclul de tăiere, pentru a-mi spori flexibilitatea, pentru a-mi îmbunătăți reflexele musculare și, bineînțeles, pentru a avea picioare mai puternice”, a explicat Omar.

Sursa: Guinness World Records

Programul zilnic al campionului

Omar se trezește dimineața devreme și ia un mic dejun frugal, după care face o sesiune de antrenament de înot, la 5 dimineața.

A doua lui masă este una bogată în carbohidrați, pentru a restabili o parte din energia consumată, cuprinzând ouă fierte, legume și fulgi de ovăz.

Al doilea antrenament este o sesiune de gimnastică între orele 12-13, iar cu aproximativ o oră înainte de aceasta mănâncă banane, miere și câteva snacks-uri sărate.

Prânzul său este de obicei un sfert de pui prăjit sau fiert, orez și câteva legume fierte.

Seara mai face o sesiune de antrenament de înot la ora 20:00, urmată de o cină care este de obicei identică cu ce a mâncat la prânz.

Se antrenează să devină cel mai rapid sprinter de înot din lume

Omar este al doilea cel mai rapid înotător junior din lume. În prezent deține trei medalii mondiale (2 de argint și una de bronz).

El poate înota 50 de metri sub apă dintr-o singură respirație în doar 15,6 secunde și 100 de metri în 35,5 secunde purtând un tub de respirat, scrie GuinnessWorldRecords.

Unul dintre visele sale este să devină cel mai rapid sprinter de înot din lume, titlu de care performanța sa actuală se află la doar câteva milisecunde distanță.