• LGBT Stonewall a calificat decizia drept ,,dezamăgitoare” și a criticat Consiliul Mondial de Atletism.
  • Hotărârea se aplică atletelor care au făcut tranziția după pubertate.
  • Nivelurile de testosteron plasmatic permise sunt, de asemenea, reduse la jumătate.

Atletismul mondial a interzis femeilor transsexuale să concureze în competițiile feminine de elită dacă au trecut prin pubertatea masculină, a anunțat joi organismul de conducere al acestui sport, scrie The Guardian.

De asemenea, consiliul a votat pentru înăsprirea restricțiilor pentru atleții cu diferențe de dezvoltare sexuală (DSD), reducând la jumătate cantitatea maximă de testosteron în plasmă pentru atleți, de la cinci la 2,5 nanomoli pe litru.

Președintele World Athletics, Sebastian Coe, a declarat într-o conferință de presă că decizia de a exclude femeile transsexuale s-a bazat „pe nevoia generală de a proteja categoria feminină” .

Recomandări

UNGARIA E OUT
KENNEDY A VORBIT CU TRUMP
TRUMP SCOATE COLȚII LA KAMALA
SPORTIVII ROMÂNI SE PREGĂTESC DE J.O.
PRINȚUL PHILLIP AR FI IMPLICAT ÎN AFACEREA PROFUMO
MARINA SUA ARE PROBLEME DE 132 MLD $

Organismul de conducere a lansat anterior opțiunea ca atleților transsexuali să li se permită să concureze la categoria feminină dacă și ei, de asemenea, își mențin nivelul de testosteron sub 2,5 nanomoli pe litru timp de 24 de luni.

Cu toate acestea, joi a declarat că a devenit evident că nu există prea mult sprijin în cadrul sportului pentru această propunere.

„Nu spunem nu pentru totdeauna”, a spus Coe, adăugând că WA va forma un grup de lucru pentru a studia problema includerii transsexualilor, care va fi prezidat de un atlet transsexual.

Sportivii DSD vor trebui să își reducă nivelul de testosteron sub noua limită timp de cel puțin 24 de luni pentru a concura la nivel internațional în orice eveniment de elită la categoria feminină, a precizat WA într-o declarație.

Regulile mai stricte vor avea un impact asupra atleților DSD, cum ar fi dubla campioană olimpică la 800 de metri Caster Semenya, Christine Mboma, medaliată cu argint la 200 de metri la Jocurile Olimpice din 2020, și Francine Niyonsaba, care a terminat pe locul al doilea după Semenya la 800 la Jocurile Olimpice din 2016.

Reglementările WA în jurul DSD impuneau anterior ca femeile care concurau în probe între 400 de metri și o milă să mențină nivelul de testosteron sub cinci nanomoli pe litru.

LGBT Stonewall a calificat decizia drept ,,dezamăgitoare” și a criticat Consiliul Mondial de Atletism pentru că ,,închide ușa” persoanelor trans care concurează la nivel internațional.

Citește și:

Cum să participi la evenimente sportive live? Acestea îmbunătățesc starea de bine și reduc sentimentul de singurătate

Primele declaratii ale lui Gary Lineker după ce a revenit la emisiunea „Meciul Zilei” de la BBC

STUDIU. Cum să-ți păcălești creierul pentru a avea obiceiuri alimentare mai bune. Cum alegem ce mâncăm