• Mai multe societăți care trăiau în Mesopotamia au folosit metoda cuneiformă ca sistem de scriere, inclusiv sumerienii și acadienii.
  • Presate pe argilă, tăblițele cuneiforme sunt incredibil de durabile, sunt literalmente rezistente la foc, dar timp de mii de ani nimeni nu a putut să le traducă.
  • După multe încercări și erori, scrierea cuneiformă a fost în cele din urmă descifrată în secolul al XIX-lea.

În Mesopotamia, cunoscută și ca leagănul civilizației, foloseau tăblițele de argilă și metoda cuneiformă ca sistem de scriere, inclusiv sumerienii și acadienii. Presate pe argilă, tăblițele cuneiforme sunt incredibil de durabile, sunt literalmente rezistente la foc, dar timp de mii de ani nimeni nu a putut să le traducă.

Scierea cuneiformă este cea mai veche formă de scriere cunoscută. Folosită pentru prima dată acum mai bine de 5.000 de ani, se crede că este anterioară hieroglifelor egiptene.

După multe încercări și erori, scrierea cuneiformă a fost în cele din urmă descifrată în secolul al XIX-lea. Ceea ce au dezvăluit a fost extraordinar.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Odată ce literele cuneiforme au fost descifrate, multe lucruri neașteptate au ieșit la iveală, dar probabil că niciuna nu a avut un impact mai mare decât descoperirea de către George Smith, în 1872, a celei de-a 11-a tăblițe din Epopeea lui Gilgamesh, pe care a fost găsită pentru prima dată povestea potopului”, notează Dr. Irving Finkel, curator al Departamentului pentru Orientul Mijlociu, British Museum.

Arca lui Noe este anterioară Bibliei

Descoperirea unei tăblițe antice cu povestea Arcei lui Noe, scrisă cu sute de ani înainte de Biblie, a zdruncinat înțelegerea pe care mulți oameni o aveau despre lume.

„Paralela a fost mult mai mult decât un fel de asemănare generală cu o barcă, apă și animale. Era în aceeași ordine și existau multe puncte apropiate care arătau în mod convingător că aceeași poveste fusese spusă în Mesopotamia cu un mileniu înainte de data cea mai timpurie la care este probabil ca textul ebraic să fi apărut.”

Primul autor a fost o femeie autor

Nu era ușor să fii femeie în Mesopotamia, dar femeile din familiile bogate erau tratate destul de bine.

Prima operă literară cunoscută din istoria înregistrată a fost scrisă de o femeie.

„Cazul Enheduanei ne arată că femeile puteau ajunge în poziții extrem de înalte și importante în religia mesopotamiană”, spune Wisnom.

Dincolo de asta, citind tăblițele scrise în cuneiforme, „aflăm multe despre societate, despre credințe, despre relațiile dintre soți și soții, despre tranzacții comerciale…”, adaugă Tsouparopoulou.

Știm din tăblițele cuneiforme că femeile aveau un rol de reprezentare.
Avem contracte care le permit să cumpere case și să păstreze controlul asupra zestrei lor. Acestea puteau să conducă și să administreze afaceri pe cont propriu, atât timp cât erau alături de soții lor.

Măsuram timpul în stil vechi

Dacă v-ați întrebat vreodată de ce există 60 de secunde într-un minut sau 360 de grade într-un cerc, este pentru că sumerienii și acadienii foloseau un sistem de numerotare care era sexagesimal.

„Ceea ce înseamnă că aveau o bază de 60 și diviziuni de 60 și înmulțiri cu 60, în timp ce noi avem tendința de a folosi sistemul zecimal”, explică Finkel.

„Măsurarea noastră a timpului în 60 de secunde la un minut și 60 de minute la o oră este o moștenire directă a tradiției academice mesopotamiene”, adaugă el.

„Este uimitor cât de multe concepte pe care le considerăm de la sine în societatea noastră modernă pot fi găsite pentru prima dată în Mesopotamia antică. Întregul concept de modelare matematică, însăși ideea că se pot folosi date pentru a prezice lucruri care se vor întâmpla în viitor, care este fundamentală pentru întreaga știință modernă”, subliniază Wisnom.

Le plăcea să scrie la fel de mult precum ne place nouă

Mesopotamienii erau scriitori entuziaști de scrisori care trimiteau mesaje sigilate cu comercianții și călătorii.

Citind aceste scrisori astăzi, vă dați seama că, în multe privințe, nu s-au schimbat prea multe.

„Putem vedea că existau formule specifice în corespondența lor”, spune Tsouparopoulou. Când începem un e-mail astăzi, avem de obicei formule specifice, cum ar fi «Sper că ești bine»; le aveau și pe acelea. Dar când erau supărați, uitau de această convenție de formulare și începeau scrisoarea într-un mod foarte simplu.

Pe lângă faptul că scriau pe tăblițele lor despre stocuri de bunuri, taxe și chitanțe, scriitorilor cuneiformi le plăcea să bârfească.

„Avem scrisori de la aceste femei care se plâng că bărbații nu trimit destui bani acasă”, spune Wisnom. „Și altele în care vezi dorința de a fi la egalitate cu vecinii, spunând lucruri de genul «cei de alături au construit o extindere la casa lor, când vom avea și noi bani să construim o extindere la casa noastră?»”.

„Acest gen de lucruri ies la iveală și vedem aceste mici preocupări umane, aceste mici aspirații, dispute, gelozii și așa mai departe.”

Studiind trecutul, învățăm multe despre noi înșine și despre lumea în care trăim. Dar secretele dezvăluite în tăblițele cuneiforme ne sunt cunoscute astăzi doar datorită durabilității lutului.