• După momentul eclipsei, tot mai mulți americani au căutat expresii precum „mă dor ochii”.
  • Deși avertizați, unii americani au privit eclipsa fără ochelari.
  • Donald Trump a inclus fenomenul în campania lui pentru Casa Albă.

Noaptea minții în America! Au explodat căutările pe Google pentru expresii precum „mă dor ochii”, „de ce mă dor ochii?” sau „am ochii inflamați” după eclipsa care a traversat America de Nord noaptea trecută.

Deși a curs cu avertismente din partea medicilor, a autorităților și chiar din partea NASA, care i-au instruit pe oameni să nu privească direct eclipsa, mulți nu au rezistat tentației. „Simt că îmi fierb ochii și am gâtul foarte uscat”, a scris un utilizator pe platforma X.

Medicii spun însă că durerea de ochi nu se numără printre efectele adverse ale privitului unei eclipse fără ochelari de protecție. „Retina poate fi deteriorată cu mult înainte ca tu să simți ceva. Nu e nevoie de mai mult de 100 de secunde de expunere la radiații solare ca să rămâi cu urme permanente”, avertizează doctorii în Journal of American Medical Association.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

Au fost și oameni care au susținut că au folosit protecție și tot s-au ales cu dureri de ochi și de cap. Vestea bună? Statistica medicală spune că jumătate din cei care suferă de „orbire de la eclipsă” își recuperează complet vederea. Vestea proastă? Poate dura de la 6 luni la un an, și poți rămâne cu „puncte moarte”.

Un american a profitat din plin de eclipsă. Donald Trump, care a inclus fenomenul în campania sa pentru Casa Albă.

Citește și