• Cercetătorii cred că instrumentul de inteligență artificială a analizat amprentele digitale într-un mod diferit față de metodele tradiționale.
  • Cercetătorii susțin că tehnologia ar putea identifica, cu o acuratețe de 75-90%, dacă amprentele de la degete diferite provin de la aceeași persoană.
  • O echipă de la universitatea americană a antrenat un instrument de inteligență artificială să analizeze 60.000 de amprente.

Există convingerea că fiecare amprentă a unei persoane este complet unică, însă acest lucru este acum contestat de o cercetare realizată de Universitatea Columbia.

O echipă de la universitatea americană a antrenat un instrument de inteligență artificială să analizeze 60.000 de amprente pentru a vedea dacă poate determina care dintre ele aparțin aceleiași persoane, scrie BBC.

Cercetătorii susțin că tehnologia ar putea identifica, cu o acuratețe de 75-90%, dacă amprentele de la degete diferite provin de la aceeași persoană.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
CE SERIAL PĂRĂSEȘTE JENNA ORTEGA?
BEYONCE INTRĂ ÎN DICȚIONAR
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT

Însă nu sunt siguri cum funcționează.

A.I. analizează amprentele diferit

„Nu știm cu siguranță cum face inteligența artificială”, a recunoscut profesorul Hod Lipson, un robotician de la Universitatea Columbia care a supervizat studiul.

Cercetătorii cred că instrumentul de inteligență artificială a analizat amprentele digitale într-un mod diferit față de metodele tradiționale – concentrându-se pe orientarea crestelor din centrul degetului, mai degrabă decât pe modul în care se termină și se bifurcă crestele individuale.

„Este clar că nu se folosesc markerii tradiționali pe care criminaliștii îi folosesc de zeci de ani”, a declarat profesorul Lipson. „Se pare că se folosește ceva precum curbura și unghiul vârtejurilor din centru”.

Profesorul Lipson a declarat că atât el, cât și Gabe Guo, un student de licență, au fost surprinși de rezultat.

„Am fost foarte sceptici… a trebuit să verificăm de două ori”, a spus el.

Este posibil ca acest lucru să nu fie o noutate pentru alți profesioniști din domeniu.

Graham Williams, profesor de criminalistică la Universitatea Hull, a declarat că ideea de amprente unice nu a fost niciodată consfințită.

„De fapt, nu știm că amprentele sunt unice”, a spus el. „Tot ceea ce putem spune este că, din câte știm, nu există încă două persoane care să aibă aceleași amprente”.

Citește și