• Mai mult de 40% din platformele de gheață ale Antarcticii s-au micșorat din 1997.
  • Cercetătorii au analizat peste 100.000 de imagini pentru a cerceta starea platformei de gheață.
  • Oamenii de știință cred că pierderea tonelor de gheață este rezultatul crizei climatice.

Platourile de gheață se află la capătul ghețarilor și încetinesc rata de curgere a acestora în mare. Antarctica se va încălzi de două ori mai rapid decât restul lumii, arată un studiu. Antarctica a pierdut 7,5 trilioane de tone de gheață. Mai mult de 40% din platformele de gheață ale Antarcticii s-au micșorat din 1997, iar aproape jumătate dintre ele nu prezintă „niciun semn de redresare”, a constatat un studiu recent.

Oamenii de știință de la Universitatea din Leeds spun că apa caldă din partea de vest a Antarcticii a topit gheața, în timp ce în est platourile de gheață fie au rămas aceleași, fie au crescut, scrie The Guardian. Totul pornește de la temperatura oceanului, spune Benjamin Davison, expert în observarea Pământului, și cel care a realizat studiul. Jumătatea vestică este expusă la apă caldă, care poate eroda rapid platformele de gheață de dedesubt, în timp ce o mare parte din Antarctica de est este în prezent protejată de apa rece de pe coastă.

Oamenii de știință au măsurat schimbările gheții an de an, folosind sateliți care pot vedea prin norul gros în timpul nopților polare. Cercetătorii au analizat peste 100.000 de imagini surprinse din spațiu pentru a cerceta starea platformei de gheață. Ei spun că pierderea de gheață este rezultatul crizei climatice. Totodată, Luna trecută, un studiu a arătat că probabil Antarctica se va încălzi de aproape două ori mai rapid decât restul lumii.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Citește și: