• Militarii se adaugă celor 10.000 de polițiști și jandarmi.
  • Nivelul de alertă este maxim după asasinarea unui profesor la Arras.
  • Luvrul a fost închis din motive de securitate.

7.000 de soldați din forța  «Sentinela » sunt dislocați pe străzi în Franța, alaturi de cei 10.000 de polițiști și jandarmi déjà mobilizați după atacurile Hamas în Israel, sâmbăta trecută. Un profesor a fost asasinat ieri la Arras și un alt atentat a fost dejucat în Yveline, langa regiunea pariziană, calificate de Parchetul National Antiterorist drept «atentate teroriste islamiste».

Alerta atentat este la nivel maxim, ceea ce corespunde celui mai înalt nivel al sistemului de securitate Vigipirate. Acesta poate fi pus în aplicare imediat după un atac sau dacă un grup terorist identificat și nelocalizat se pune în mișcare Acest nivel completează celelalte două niveluri de protecție: „vigilență” și „securitate consolidată – risc de atac”, activate în funcție de intensitatea amenințării.

Franța se afla până acum la nivelul „securitate consolidată – risc de atac”, ceea ce corespunde unui nivel ridicat de amenințare teroristă. Decizia de a declanșa cel mai înalt nivel a fost luată de premierul Élisabeth Borne după o întâlnire de securitate la Elysée cu Emmanuel Macron, care a avut loc vineri. Mai presus de toate, sistemul permite mobilizarea excepțională a resurselor. Emmanuel Macron, care a descris atacul drept „terorism islamist”, a decis să „mobilizeze până la 7.000 de soldați din forța Sentinel, care vor fi dislocați până la noi ordine”, a anunțat Élysée.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Acest nivel de alertă face posibilă, de asemenea, diseminarea informațiilor susceptibile de a proteja cetățenii aflați într-o situație de criză și luarea „măsurilor excepționale pentru prevenirea oricărui risc de atac iminent sau de atac ulterior”.

Ultima declanșare a acestui nivel de alertă datează din octombrie 2020

Luvrul a fost și el închis sâmbăta dimineața în urma unei alerte cu bombă. Încă de sâmbăta trecută Emmanuel Macron a cerut o mobilizare suplimentara a polițiștilor pentru a proteja lăcașurile de cult și școlile evreiești.

În discursul solemn pe care l-a susținut alaltăieri, a insistat asupra faptului că există riscul de a importa conflictul în Europa, mai ales că tarile europene au spus clar că recunosc dreptul Israelului de a se apăra. În orice caz în Franța, protecția se întinde acum asupra tuturor școlilor, nu doar a celor evreiești, și vedem că incidente sunt semnalate și în alte tari, Marea Britanie și Germania, de exemplu.

Citește și: