- Luna trecută, cercetătorii au descoperit un loc de naufragiu pe fundul celui mai mare lac din Norvegia.
- Arheologii cred că vasul, care se afla într-o stare aproape imaculată, are o vechime de până la 700 de ani.
- Imaginile sonar ale navei au arătat semne că aceasta ar fi avut o cârmă centrală.
O echipă de cercetători norvegieni a descoperit luna trecută un miracol maritim în timp ce cartografia un imens substrat lacunar. Arheologii au descoperit o epavă aproape intactă, despre care cred că are o vechime de până la 700 de ani, pe fundul celui mai mare lac din Norvegia, Mjøsa, în timpul unei misiuni de cercetare guvernamentală.
Advertisment
Vasul, care se estimează că datează cândva între anii 1300 și 1800, a fost găsit la aproape 1.350 de metri sub suprafață, potrivit unei postări pe Facebook a Norwegian Defence Research Establishment. Imaginile subacvatice au surprins nava de 33 de metri lungime în adâncurile lacului.
Cercetătorii au dat peste acest sit în timp ce executau Mission Mjøsa, un proiect finanțat de guvern pentru a cartografia fundul lacului de 140 de mile pătrate. Acumularea de apă servește ca sursă de apă potabilă pentru aproximativ 100.000 de persoane din țară, potrivit CNN, dar descoperirea de muniții neexplodate din al Doilea Război Mondial în lac în timpul inspecțiilor anterioare a determinat o investigație mai amplă privind potențialele riscuri pentru sănătate ale apei.
Recomandări
Øyvind Ødegård, arheolog maritim de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie, a declarat luna trecută pentru Live Science că se aștepta să găsească comori ascunse sub suprafață atunci când a semnat proiectul, având în vedere statutul lacului ca rută comercială vitală încă din epoca vikingă. Vasul se afla într-o stare aproape perfectă datorită lipsei de activitate a valurilor în lacul de apă dulce, potrivit CNN. Ødegård a declarat pentru publicație că o uzură minimă a metalului navei indică faptul că epava a stat pe fundul lacului pentru o perioadă lungă de timp, deoarece coroziunea are nevoie de sute de ani pentru a se produce.
Arheologii au declarat că pupa navei prezintă semne că ar fi avut o cârmă centrală, care nu a început să apară pe bărci până la sfârșitul secolului al XIII-lea. Utilizând dovezile de coroziune ușoară, precum și stilul cârmei, cercetătorii au restrâns posibila epocă a navei la nu mai devreme de 1300 și nu mai târziu de 1850, a declarat Ødegård pentru CNN. Fotografiile subacvatice neclare ale vasului arată că acesta este făcut din lemn și a fost construit cu scânduri așezate suprapuse unele peste altele – o veche tehnică nordică folosită în timpul epocii vikingilor, potrivit Live Science.
Ødegård a declarat pentru CNN că nava s-a scufundat probabil din cauza vremii nefavorabile, deoarece a fost găsită în mijlocul lacului. La scurt timp după ce cercetătorii au descoperit locul, vremea s-a schimbat și nu au mai putut investiga epava cu ajutorul echipamentului de filmat, a declarat Ødegård pentru mass-media. Echipa plănuiește să se întoarcă la sit anul viitor, odată ce condițiile se vor îmbunătăți.
Expedițiile anterioare au descoperit aproximativ 20 de epave în apele puțin adânci ale lacului, potrivit The Smithsonian Magazine. Însă Mission Mjøsa este primul proiect care explorează cele mai mari adâncimi ale lacului.
Partenerii noștri