• Statuile vechi de 2.000 de ani găsite în Italia care ar putea rescrie istoria”.
  • Se crede că statuile ar fi fost scufundate în izvoare termale într-un fel de ritual: Îi dai apei pentru că te aștepți ca apa să-ți dea ceva în schimb”.
  • Statuile, care au fost conservate de apă, vor fi duse la un laborator de restaurare din orașul Grosseto, înainte de a fi expuse într-un nou muzeu în municipalitatea San Casciano.

Arheologii italieni au descoperit în Toscana 24 de artefacte de bronz remarcabil conservate, despre care se crede că datează din vremea vechilor romani. Statuile au fost găsite sub ruinele noroioase ale băilor din San Casciano dei Bagni, un sat de pe un deal din provincia Siena, la aproximativ 160 de kilometri de Roma.

Figurile, a căror vechime este estimată la aproximativ 2.300 de ani, îi înfățișează pe Hygieia, Apollo și alți zei greco-romani. Hygieia era zeița curățeniei și a vindecării, iar de la numele ei derivă cuvântul „igienă”. Un expert a declarat că această descoperire ar putea rescrie istoria”.Majoritatea statuilor, care au fost găsite scufundate sub băi împreună cu aproximativ 6.000 de monede de bronz, argint și aur, datează din perioada cuprinsă între secolul al II-lea î.Hr. și secolul I d.Hr.

Această epocă a marcat o perioadă de mari transformări în Toscana antică, când regiunea a trecut de la stăpânirea etruscă la cea romană, a precizat Ministerul italian al Culturii. Jacopo Tabolli, profesor asistent la Universitatea pentru Străini din Siena și director al săpăturilor, crede că statuile ar fi fost scufundate în izvoare termale într-un fel de ritual. Îi dai apei pentru că te aștepți ca apa să-ți dea ceva în schimb”, a observat el.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Statuile, care au fost conservate de apă, vor fi duse la un laborator de restaurare din orașul Grosseto, înainte de a fi expuse într-un nou muzeu în municipalitatea San Casciano, care face parte din zona metropolitană a Florenței. Massimo Osanna, directorul general al muzeelor de stat din Italia, a declarat că această descoperire este cea mai importantă de la bronzurile de la Riace și cu siguranță una dintre cele mai importante descoperiri de bronzuri făcute vreodată în istoria Mediteranei antice”. Bronzurile Riace, descoperite în 1972, înfățișează o pereche de războinici antici. Se crede că acestea datează din jurul anilor 460-450 î.Hr.