• Nava spațială Orion se află acum în vârful celei mai noi și mai puternice rachete a NASA.
  • Artemis 1 va oferi astronauților, inclusiv celor din Canada, o cale pentru a ajunge pe Lună și poate într-o zi pe Marte.
  • Cele trei locuri din capsulă vor fi ocupate de manechine special concepute.

Miercuri dimineața devreme, misiunea Artemis 1 a NASA a sosit la rampa de lansare de la Centrul Spațial Kennedy pentru a se pregăti pentru o întoarcere istorică pe Lună. Călătoria misiunii Artemis 1 va oferi astronauților, inclusiv celor din Canada, o cale pentru a ajunge pe Lună și poate într-o zi pe Marte.

Nava spațială Orion se află acum în vârful celei mai noi și mai puternice rachete a NASA, Space Launch System sau SLS, pe rampa de lansare 39B a Centrului Spațial Kennedy. Programată pentru o lansare la 29 august, Orion este pregătită pentru zbor ca prima navă spațială cu echipaj uman care va zbura într-o misiune lunară de la Apollo 17 în 1972.În 1968, Apollo 8 a devenit prima navă spațială cu echipaj care a ajuns pe Lună, completând 10 orbite înainte de a se întoarce pe Pământ. Trei astronauți, Frank Borman, Jim Lovell și Bill Anders, s-au aflat la bord în timpul misiunii.

În schimb, Artemis 1 va fi o misiune fără echipaj, controlată de la sol în timpul zborului său de 42 de zile în jurul Lunii și înapoi.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Cele trei locuri din capsulă vor fi ocupate de manechine special concepute. Unul dintre ei, numit comandantul Moonikin Campos, este echipat cu senzori pentru a testa stresul pe care îl vor suporta astronauții în viitoarele zboruri. Între timp, două torsuri de manechin, sau fantome, numite Helga și Zohar, vor returna date despre expunerea la radiații în timpul călătoriei.

Potrivit NASA, „Fiecare dintre acești pasageri intenși de la bordul Orion informează despre condițiile de lucru și siguranța astronauților, ajutând NASA și partenerii săi să se pregătească mai bine pentru – și să minimizeze – efectele potențial dăunătoare ale misiunilor spațiale de mare adâncime pentru călătorii spațiale mai îndepărtate de Pământ și cu o durată mai mare decât oricând”.

Aceste manechine nu vor fi complet singure pentru acest prim zbor de întoarcere pe Lună. Împreună cu ei va călători o mică păpușă de pluș cu Shaun the Sheep (din celebrul Wallace & Gromit), oferită de Agenția Spațială Europeană.

„Fiind unul dintre primii astronauți care au zburat într-o misiune Artemis, Shaun este lider în explorarea lunară, o mare onoare pentru aventurierul nostru lânos!”. Lucy Wendover, director de marketing la Aardman, studioul de animație care a creat Wallace & Gromit și Shaun the Sheep, a declarat într-un comunicat de presă al ESA.