• O stea roșie supergigantă, numită Betelgeuse, „a explodat la propriu”, spune NASA, după ce o mare parte din suprafața sa a explodat în spațiu.
  • Concluzia în jurul exploziei fără precedent din 2019 vine după ce astronomii au analizat datele obținute de la Telescopul spațial Hubble al NASA și de la alte câteva observatoare.
  • Deși Soarele din sistemul nostru solar aruncă în mod obișnuit în aer părți din atmosfera sa exterioară subțire, coroana, în ceea ce se numește o Ejecție de masă coronală, Betelgeuse a explodat de 400 de miliarde de ori mai multă masă.

O stea roșie supergigantă, numită Betelgeuse, „a explodat la propriu”, spune Nasa, după ce o mare parte din suprafața sa a explodat în spațiu.

Concluzia în jurul exploziei fără precedent din 2019 vine după ce astronomii au analizat datele obținute de la Telescopul spațial Hubble al NASA și de la alte câteva observatoare.

Deși Soarele din sistemul nostru solar aruncă în mod obișnuit în aer părți din atmosfera sa exterioară subțire, coroana, în ceea ce se numește o Ejecție de masă coronală, Betelgeuse a explodat de 400 de miliarde de ori mai multă masă.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
„ECHITATEA POATE SALVA EDUCAȚIA”

Este ceva ce nu s-a mai văzut până acum în comportamentul unei stele normale”, afirmă NASA într-un comunicat de presă.

Betelgeuse este una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cerul nostru nocturn. Este, de asemenea, uriașă. Dacă steaua îmbătrânită ar fi plasată în centrul sistemului nostru solar, de exemplu, ar ajunge până la orbita lui Jupiter, explică site-ul Hubble al NASA.

Soarta lui Betelgeuse este ca într-o zi să explodeze sub forma unei supernove și deși acum prezintă unele comportamente neobișnuite, NASA spune că steaua nu este pe cale să explodeze prea curând.

Betelgeuse continuă să facă niște lucruri foarte neobișnuite în acest moment; interiorul este un fel de săritură”, spune Andrea Dupree, astrofizician senior la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică.

Nu am mai văzut până acum o ejecție uriașă de masă de la suprafața unei stele”, explică Dupree în comunicat. Rămânem cu ceva ce se întâmplă și pe care nu îl înțelegem complet. Este un fenomen cu totul nou pe care îl putem observa direct și putem rezolva detaliile de suprafață cu Hubble. Urmărim evoluția stelară în timp real”.

Potrivit agenției spațiale, explozia gigantică a stelei din 2019 a fost posibil să fie cauzată de o coloană de convecție care se ridică din adâncul stelei. Acest lucru a provocat șocuri și pulsații care, în cele din urmă, au aruncat în aer o bucată din fotosfera (suprafața) sa. Se crede că acea bucată cântărea de câteva ori mai mult decât Luna noastră și, odată ce s-a răcit, a format un nor de praf care a blocat lumina de la stea. Această diminuare a luminozității stelei era vizibilă de pe Pământ la acea vreme, potrivit NASA.

În urma exploziei, oamenii de știință au observat, de asemenea, schimbări în pulsurile stelei – rata de pulsație a dispărut, cel puțin temporar. Timp de aproape 200 de ani, astronomii au măsurat ritmul stelei, iar această întrerupere atestă ferocitatea exploziei”, precizează NASA.

De asemenea, Betelgeuse încă se luptă să își revină după rănire. Deși unele dintre straturile exterioare ale stelei par să fi revenit la normal, suprafața sa este descrisă ca fiind săltăreață ca o farfurie de desert cu gelatină”, în timp ce fotosfera se reconstruiește.

Dupree sugerează că celulele de convecție din interiorul stelei, care determină pulsația regulată, ar putea fi zbătându-se ca o mașină de spălat dezechilibrată”.

Agenția spațială spune că noile observații oferă indicii despre modul în care stelele roșii pierd masă la sfârșitul vieții lor și despre cum cantitatea de masă pierdută le afectează în mod semnificativ soarta.