• Programul Artemis plănuiește să trimită oameni pe suprafața Lunii la mai bine de 50 de ani de la ultima misiune Apollo.
  • NASA dorește să stabilească o bază acolo, având în vedere că vizează o eventuală misiune cu echipaj pe Marte.
  • Capsula Orion va zbura la 100 de kilometri deasupra Lunii în momentul cel mai apropiat.

Lansarea misiunii care are ca scop readucerea oamenilor pe Lună va avea loc conform planului săptămâna viitoare, spun șefii NASA. Artemis 1 a primit undă verde în timpul unei evaluări a pregătirii zborului la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Acesta este alcătuit din trei etape. Prima este un zbor de 42 de zile în jurul Lunii fără echipaj. Acesta va testa racheta uriașă și nava spațială Orion cu care vor călători în cele din urmă astronauții.

Capsula Orion va zbura la 100 de kilometri deasupra Lunii în momentul cel mai apropiat, iar la reintrarea în atmosferă, câteva săptămâni mai târziu, va ieși în atmosfera Pământului cu o viteză de 25.000 km/h, înainte de a se prăbuși în largul coastei Californiei.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?

Un echipaj se va lega de centură și va decola pentru prima dată pentru mai multe teste în timpul Artemis 2. Cei patru astronauți nu au fost numiți până acum, dar această etapă este programată pentru 2024.

Având o durată de aproximativ opt până la 10 zile, ei vor face un zbor lunar înainte de a se întoarce pe Pământ. Oamenii vor ateriza din nou pe Lună, în sfârșit, în timpul Artemis 3, NASA anunțând că echipajul va include o femeie și o persoană de culoare.

Calendarul depinde de cât de bine merg misiunile anterioare, dar în prezent este programat pentru 2025.

NASA speră să construiască o tabără de bază și să desfășoare misiuni anuale și să o folosească drept banc de testare pentru misiuni și mai ambițioase, începând cu trimiterea unui om pe Marte.

Cât de puternică este racheta Artemis 1?

Sistemul de lansare spațială de 98 de metri este cea mai puternică rachetă construită vreodată de NASA și, în această fază crucială de testare, va zbura mai departe decât orice altă navă spațială construită pentru oameni: 40.000 de mile dincolo de partea îndepărtată a Lunii și la 280.000 de mile de Pământ. 8,8 milioane de kilograme de împingere la lansare reprezintă 13% mai mult decât naveta spațială și 15% mai mult decât racheta Saturn V utilizată în misiunile Apollo.

Fiecare dintre cele două propulsoare generează o forță de propulsie mai mare decât 14 avioane comerciale cu patru motoare, potrivit NASA, și vor fi lansate timp de 126 de secunde, asigurând peste 75% din forța de propulsie a vehiculului înainte de a se întrerupe.

De asemenea, este propulsat de patru motoare RS-25, iar călătoria de plecare spre Lună va dura câteva zile.

Când este ziua lansării și cum poți să o vizionezi?

Prima misiune Artemis va fi lansată de la Centrul Spațial Kennedy pe 29 august, cu o fereastră de lansare de două ore, care se va deschide la ora locală 8.33.

Transmisia lansării va începe pe site-ul NASA la ora locală 6.30, dar acum este disponibilă și o transmisiune a rachetei pe platforma de lansare. Vedetele de la Hollywood Jack Black, Keke Palmer și Chris Evans vor participa la o transmisiune în direct a lansării.