• Superluna are o luminozitate mai mare cu 30% decât luna plină obișnuită.
  • Acest termen provine de la expresia Blue Moon care desemnează o lună calendaristica în care avem  două luni pline.
  • Metoda sa de calcul se bazează pe distanța Lunii față de Pământ în momentul lunii pline pentru a o evalua de la 0 la 1.

În această seară, luna face spectacol pe cer! Superluna albastră, termen, popularizat în anii 1970, se referă la o lună plină impresionantă care apare mai mare pe cer, decât o știm de obicei. Este desigur o iluzie, dar ea ne vorbește despre complexitatea orbitei satelitului nostru natural în jurul Pământului.

De ce îi spun astronomii superluna albastră?

Acest nume nu provine din astronomie, ci din astrologie. La sfârșitul anilor 1970, Richard Nolle, astrolog, a popularizat „Super Moon” pentru a desemna o lună plină care apare atunci când satelitul nostru natural este cel mai aproape de Pământ. Este adevărat că, dacă un obiect este mai aproape de un observator, pare mai mare prin efectul de perspectivă. Super Luna rămâne o luna plină, dar… cu excepția unor detalii.

Luminozitatea unei Super Luni este mai mare decât cea a unei luni pline normale și nu cu puțin, ci chiar cu 30% mai mult. Iar azi va fi nu doar o superlună, ci o superlună albastră. Acest termen provine de la expresia Blue Moon care desemnează o lună calendaristică în care avem două luni pline. Un fenomen posibil deoarece între două luni pline sunt 29 de zile. Această situație s-a petrecut deja anul trecut, în august 2023.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Cum evaluăm cât de mare este superluna?

Astronomul Fred Espenak, care a lucrat pentru NASA, a dezvoltat o abordare științifică a conceptului de Super Lună. Metoda sa de calcul se bazează pe distanța Lunii față de Pământ în momentul lunii pline pentru a o evalua de la 0 la 1 în funcție de proximitate. 0 indică o lună plină „la apogeu”, departe de Pământ, iar 1 o lună plină cea mai apropiată de Pământ. El crede că o lună plină merită adjectivul Super Moon dacă atinge cel puțin o nota de 0,9.

Superluna din 31 august 2023, de exemplu, a fost de 0,997. Următoarea Super Lună cu nota 1 este programată pentru 30 martie 2029.

Citește și