Astronomii au calculat când Soarele va distruge Pământul

Soarele

Soarele

Astronomii din cadrul misiunii Gaia a Agenției Spațiale Europene au creat o cronologie detaliată a vieții Soarelui pe baza observațiilor altor stele asemănătoare Soarelui din galaxia Calea Lactee.

Telescopul Gaia urmărește poziția și mișcarea stelelor pe cer, determinând luminozitatea și clasa spectrală a acestora.

Aceste proprietăți indică compoziția chimică și temperatura luminilor cerești. Ele se potrivesc, de asemenea, într-un grafic cunoscut sub numele de diagrama Hertzsprung-Russell, care permite determinarea vârstei unui obiect spațial.

Studiile anterioare au arătat că masa unei stele rămâne relativ stabilă odată cu vârsta, dar temperatura se schimbă semnificativ. Acest lucru se datorează fuziunii nucleare care are loc în miez.

Soarele este o stea din clasa G. Oamenii de știință estimează că are o vechime de aproximativ 4,57 miliarde de ani, iar temperatura la suprafață este de 5772 Kelvin.

Făcând o analogie cu alte stele de același tip, astronomii au ajuns la concluzia că Soarele va atinge încălzirea maximă la o vârstă de 8 miliarde de ani. La vârsta de 10-11 miliarde de ani, va deveni o gigantă roșie.

La fiecare miliard de ani, strălucirea Soarelui crește cu aproximativ 10 procente, iar temperatura sa crește în mod corespunzător. La prima vedere, o astfel de creștere poate părea nesemnificativă, dar ar putea face Pământul de nelocuit. Oamenii de știință cred că acest lucru se va întâmpla în aproximativ un miliard de ani.

Astronomii menționează că vor continua să lucreze la catalogul stelelor asemănătoare soarelui din galaxia Calea Lactee. Observațiile acestor obiecte vor permite o mai bună înțelegere a proprietăților și a viitorului probabil al Soarelui nostru.

Exit mobile version