• Clusterele stelare sunt o relicvă străveche a universului timpuriu și sfere gigantice de stele foarte vechi pe care le vedem în jurul Căii Lactee”.
  • Au fost necesare peste 450 de ore de observații pe Australia Telescope Compact Array pentru a crea această imagine.
  • Clusterul 47 Tucanae a fost catalogat pentru prima dată în anii 1700 și poate fi văzut cu ochiul liber.

Astronomii au creat cea mai sensibilă imagine radio a unui roi stelar antic și au descoperit un semnal radio în centrul acestuia. Imaginea reprezintă al doilea cel mai strălucitor roi globular de pe cerul nopții, cunoscut sub numele de 47 Tucanae, anunță Sky News.

Clusterele stelare sunt o relicvă străveche a universului timpuriu și sfere gigantice de stele foarte vechi pe care le vedem în jurul Căii Lactee”, a explicat astronomul Arash Bahramian.

Dr. Bahramian, de la Centrul Internațional de Cercetare în Radioastronomie (ICRAR) din Australia, a declarat: Sunt incredibil de dense, cu zeci de mii sau milioane de stele strânse într-o sferă. Imaginea noastră este a lui 47 Tucanae, unul dintre cele mai masive roiuri globulare din galaxie. Are peste un milion de stele și un nucleu foarte luminos și foarte dens.”

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD
CE FACI AZI? ȘEDINȚĂ FOTO DE PAȘTE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA

Au fost necesare peste 450 de ore de observații pe Australia Telescope Compact Array pentru a crea această imagine, care este cea mai profundă și mai sensibilă imagine radio compilată vreodată de un radiotelescop australian. Undele radio de la obiectele cerești – cum ar fi planetele și stelele – călătoresc prin spațiu la fel ca lumina, iar radiotelescoapele le pot intercepta.

Astronomii pot converti apoi aceste semnale în imagini radio. Clusterul 47 Tucanae a fost catalogat pentru prima dată în anii 1700 și poate fi văzut cu ochiul liber.

Citește și