• Ultima dată când oamenii au ajuns pe Lună a fost în 1972, în cadrul misiunii Apollo 17.
  • Implicarea companiilor private în explorarea spațială este văzută ca o modalitate de a reduce costurile și de a stimula inovația.
  • Companii private precum Intuitive Machines și Firefly Aerospace sunt implicate în misiuni lunare, cu scopul de a continua explorarea.

O navă spațială, Blue Ghost, privată a aterizat pe Lună, devenind al doilea vehicul comercial care ajunge pe suprafața lunară, anunță BBC.

Blue Ghost a părăsit Pământul la 15 ianuarie, după ce a fost lansată de firma americană Firefly Aerospace cu intenția de a explora Marea Crizelor, un crater imens vizibil de pe Pământ. Proiectul este cea mai recentă colaborare dintre agenția spațială americană Nasa și companii private.

O altă firmă, Intuitive Machines, speră să aterizeze nava sa spațială Athena lângă polul sudic al Lunii în următoarele zile. Intuitive a fost prima companie privată care a reușit o aselenizare. Nava sa spațială Odysseus a ajuns pe Lună la 22 februarie anul trecut. Cu toate acestea, misiunea a fost de scurtă durată, deoarece nava spațială a aterizat pe panta unui crater, a rupt o parte din trenul de aterizare și s-a răsturnat.

Recomandări

ROMÂNIA NU TRIMITE TRUPE
GROENLANDA NU ÎI VREA
DRILL, SEBI, DRILL!
FIGHT FIRE WITH FIRE
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PNRR?
RUTTE ÎL AMENINȚĂ PE PUTIN

Blue Ghost a aterizat fără probleme, după ce a orbitat în jurul Lunii în ultimele două săptămâni. Personalul de la sediul Firefly din Texas a izbucnit în urale și aplauze când au fost anunțați că aterizarea a fost un succes. Dr. Simeon Barber, cercetător în științe planetare de la Open University, a declarat că Blue Ghost a fost, în esență, prima aventură privată de succes pe Lună, deoarece vehiculul era intact și receptiv.

Ultima dată când oamenii au pus piciorul pe Lună a fost la 19 decembrie 1972, în timpul misiunii Apollo 17. „Misiunile Apollo au fost extrem de reușite”, a explicat Dr. Barber. „Dar au fost misiuni „touch and go”. Pe atunci, astronauții stăteau acolo timp de trei zile înainte de a trebui să plece din nou, deoarece costurile se ridicau la miliarde de dolari. „Asta nu este sustenabil”, a spus el. Dr. Barber a declarat că acum se crede că implicarea companiilor private ar contribui la reducerea costurilor ca urmare a concurenței comerciale. Aceasta ar putea duce la aterizări mai ieftine și la inovații care ar putea extrage resurse de pe Lună, cum ar fi apă pentru astronauți.

Prima companie privată care a încercat să ajungă pe Lună a fost o altă firmă americană, Astrobotic Technology. Aceștia au încercat să ajungă pe Lună în ianuarie 2024, dar modulul lor de aterizare nu a mai ajuns pe Lună, din cauza unei presupuse scurgeri de combustibil, și s-a prăbușit pe Pământ.

Coborârea în flăcări a făcut ca nava spațială să se rupă în ultimele momente înainte de a plonja în sudul Oceanului Pacific.

Citește și