• Starliner de la Boeing a revenit pe Pământ fără astronauți la bord, după ce a fost considerată prea riscantă din cauza problemelor tehnice.
  • Deși Boeing a avut mai multe eșecuri în dezvoltarea Starliner, NASA rămâne încrezătoare că proiectul va reuși, iar capsula va transporta echipaje în viitor.
  • Capsula Starliner a călătorit autonom în spațiu și a petrecut șase ore în orbită după desprinderea de Stația Spațială Internațională.
  • Starliner este prima capsulă fabricată în SUA care folosește parașuta pentru a ateriza la sol

Nava spațială Starliner de la Boeing și-a încheiat călătoria de întoarcere pe Pământ, însă astronauții pe care trebuia să îi transporte au rămas pe Stația Spațială Internațională.

Nava goală a călătorit în mod autonom după desprinderea de laboratorul orbital. Capsula a suferit probleme tehnice după ce a fost lansată cu astronauții Butch Wilmore și Suni Williams de la NASA la bord și a fost considerată prea riscantă pentru a se întoarce cu astronauții acasă.

Aceștia se vor întoarce în schimb la bordul unei nave SpaceX Crew Dragon, dar abia în februarie, prelungind astfel șederea celor doi astronauți pe ISS de la opt zile la opt luni.

Recomandări

VERSTAPPEN E PENALIZAT
NOI DESCOPERIRI
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
UNDE MĂNÂNCI AZI?
DEZINFORMARE LA COTE MAXIME
SE REIA VACCINAREA

Drumul de la stele la pământ

Starliner a părăsit portul de ancorare al stației spațiale după ora 18.00 ET, potrivit NASA. Capsula a petrecut aproximativ șase ore zburând liber în orbită în timp ce cobora încet spre casă.

Aproape de miezul nopții, capsula a parcurs una dintre cele mai importante și mai dificile etape ale zborului său de testare: reintrarea în atmosferă. Această etapă a necesitat ca Starliner să se orienteze cu atenție în timp ce plonja în cea mai densă parte a atmosferei terestre, în timp ce încă se deplasa la viteze orbitale de peste 27.400 kilometri pe oră.

La fel ca în cazul oricărei nave spațiale care se întoarce de pe orbită, presiunea și forța de frecare la intrarea în orbită au solicitat imens capsula. Procesul ar fi putut încălzi exteriorul navei spațiale la mai mult de 1.600 de grade Celsius, scrie CNN.

Apoi, pe măsură ce Starliner a căzut în aer, un set de parașute, pe care Boeing le-a reproiectat și le-a testat în ianuarie, a încetinit capsula înainte ca vehiculul să declanșeze airbagurile pentru o aterizare ușoară pe pământ.

Un pas înainte, doi înapoi

Starliner este prima capsulă fabricată în SUA care folosește parașuta pentru a ateriza la sol, în loc să se prăbușească în ocean. Boeing speră că această abordare va facilita recuperarea și recondiționarea vehiculului spațial după zbor.

Până în prezent, SpaceX a trimis în spațiu nouă zboruri cu echipaj pentru NASA, precum și unele misiuni comerciale, dar aceasta a fost prima încercare a Boeing de a efectua o misiune cu echipaj.

Proiectul Starliner al Boeing fusese deja amânat de mai mulți ani din cauza unor eșecuri în dezvoltarea navei spațiale, iar două zboruri anterioare fără echipaj în 2019 și 2022 au suferit, de asemenea, probleme tehnice.
Dar, administratorul NASA, Bill Nelson, spune că este 100% sigur că va zbura din nou cu un echipaj la bord, scrie BBC.

Citește și