• Dacă omenirea va dori într-o zi să facă saltul interplanetar de pe Pământ pe Marte, atunci capacitatea de a cultiva alimente va fi vitală.
  • Matt Damon a găsit o modalitate de a supraviețui în filmul The Martian (2015) reușind să cultive cartofi.
  • Acest punct de vedere ar putea fi puțin mai aproape de realitate acum că oamenii de știință americani au descoperit că lucerna ar putea fi cheia pentru a cultiva legume pe Planeta Roșie.

Dacă omenirea va dori într-o zi să facă saltul interplanetar de pe Pământ pe Marte, atunci capacitatea de a cultiva alimente va fi vitală.

Matt Damon a găsit o modalitate de a supraviețui în filmul The Martian (2015) reușind să cultive cartofi.

Acest punct de vedere ar putea fi puțin mai aproape de realitate acum că oamenii de știință americani au descoperit că lucerna ar putea fi cheia pentru a cultiva legume pe Planeta Roșie.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

O echipă de cercetători de la Universitatea din Iowa a reușit să cultive lucernă în sol vulcanic care imită regolitul marțian. De asemenea, planta poate fi folosită ca îngrășământ înainte de plantarea napilor, ridichilor și a altor legume, scrie Daily Mail.

În vederea pregătirii misiunilor umane pe Marte, ar trebui să se ia în considerare un sistem care să asigure astronauților suficient oxigen, apă și hrană. Oamenii de știință încearcă de mult timp să găsească plante capabile să crească în solul marțian. O astfel de plantă se dovedește a fi lucerna.

În timpul experimentului, cercetătorii au plantat semințe de napi și lucernă în solul marțian. Răsadurile de rapiță s-au dezvoltat încet și au avut frunze mici și decolorate. Lucerna a reușit să crească în acest sol neobișnuit fără îngrășăminte suplimentare.

Oamenii de știință au decis apoi să vadă dacă lucerna însăși ar putea deveni îngrășământ pentru alte culturi. Au plantat napi, ridichi și salată, deoarece toate aceste plante au un indice de randament foarte ridicat, consum redus de apă, cicluri scurte de creștere și nu necesită prea multă atenție, ceea ce le face o sursă de hrană de dorit pe Marte.

Cercetătorii au constatat că, odată cu adăugarea lucernei în sol, creșterea celor trei culturi s-a accelerat. Creșterea rapiței a crescut cu 190%, în timp ce biomasa bulbilor de ridiche și a frunzelor de salată a crescut cu 311% și respectiv, 79%.

Următorul pas a fost conceperea unui sistem de udare a plantelor.

Pentru a face acest lucru, cercetătorii au pregătit o soluție de sare care imită apa de pe Marte și au adăugat bacterii marine numite Synechococcus, care sunt cunoscute pentru că împrospătează apa foarte sărată. În patru săptămâni, salinitatea apei a fost redusă cu aproximativ 32%, dar era încă prea sărată pentru a permite creșterea unor culturi sănătoase.

Căutând o soluție la această problemă, oamenii de știință au filtrat soluția prin roci vulcanice bazaltice, care au redus și mai mult salinitatea până când apa rezultată a fost potrivită pentru irigații.

Atunci când soluția filtrată a fost folosită pentru a iriga napii și ridichile cultivate în solul amestecat cu regolit, ambele plante au prosperat bine.