- Furtunile geomagnetice au loc când activitatea solară interacționează cu câmpul magnetic.
- Carrington Event e cea mai puternică furtună geomagnetică. A avut loc pe 28 august 1859.
- Specialiștii anunță că 2024 va fi cel mai agresiv vârf solar din ultimul secol.
Te-ai putut bucura de spectacolul oferit de Aurora Boreală. Și dacă până acum era nevoie să mergi în țări precum Norvegia, Finlanda sau Suedia ca să vezi Aurora, sâmbătă ai putut să o admiri din mai multe zone din țară. Oamenii de știință spun că la baza fenomenului care a avut loc în weekend stau, de fapt, furtunile geomangetice. Acestea pot afecta rețețele electrice sau pot avea impact pentru comunitățile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică.
Advertisment
Cum afectează furtunile electromagnetice rețelele de distribuție a energiei electrice și ce măsuri preventive pot fi luate pentru a minimiza daunele?
„Aceste furtuni electromagnetice interacționează cu rețelele electrice și fac ca acestea să fie distruse. Astfel de furtuni similare cu cea din 1859 ar putea să afecteze tot ce înseamnă energie electrică. Mai mult decât atât ar putea scoate din funcțiune astfel de sisteme. Din păcate, în acest moment nu s-au identificat mijloace care să preîntâmpine astfel de fenomene. Este important ca ele să fie monitorizate pentru a nu se întâmpla ceea ce s-a întâmplat atunci”, a declarat Dumitru Chisăliță, expert în energie, pentru Aleph News.
Recomandări
Citește și
- Melinda French Gates părăsește Fundația Gates, la peste 20 de ani de la înființarea ei. Cum a reacționat Bill Gates
- Băncile din România raportează o creștere a profiturilor. Cum arată economia țării
- Companiile din UK vor să adopte modelul de 4 zile de lucru pe săptămână. Antreprenor: „Modelul ar fi o soluție pentru unele categorii din România, dar ar trebui impusă condiția ca angajații să aibă parte de creșteri salariale”
Partenerii noștri