• Gravitația poate influența foarte mult obiectele cosmice în timp ce acestea își croiesc drum prin spațiu.
  • O stea în trecere sau un alt obiect stelar cu o atracție gravitațională suficient de mare ar putea destabiliza întregul nostru sistem solar.
  • Într-una dintre simulări, cercetătorii au observat că chiar și o modificare de 0,1% a orbitei lui Neptun ar putea avea consecințe catastrofale pentru Mercur și Venus.

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au creat simulări pentru a observa modul în care schimbările de pe orbita unei planete ar putea provoca o reacție în lanț în tot sistemul solar. Cercetătorii și-au publicat rezultatele pe serverul de preprinturi arXiv. Studiul arată că și o modificare de 0,1% a orbitei lui Neptun ar putea destabiliza complet sistemul nostru solar. Din fericire, acest lucru nu se va întâmpla în timpul vieții noastre.

Gavitația poate influența foarte mult obiectele cosmice în timp ce acestea își croiesc drum prin spațiu. Vedem acest lucru în mod constant în modul în care gravitația Soarelui determină planetele să orbiteze în jurul acestui și chiar și modul în care atrage cometele de la marginea sistemului nostru solar spre interior. O stea în trecere sau un alt obiect stelar cu o atracție gravitațională suficient de mare ar putea destabiliza întregul nostru sistem solar.

Ce au analizat cercetătorii

În cadrul simulărilor, cercetătorii au analizat aproape 3.000 de rezultate posibile. Scopul lor a fost să vadă cât de mică ar fi influența necesară pentru a crea schimbări masive în sistemul nostru solar. Ei au luat în considerare survolarea stelară a unor stele rare de 100 de ori mai mari decât Soarele nostru și a unor stele pitice roșii mai mici, de aproximativ cinci procente din dimensiunea Soarelui nostru. Cu toate acestea, aceste stele pitice roșii sunt adesea de 100 de ori mai grele decât Jupiter.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Într-una dintre simulări, cercetătorii au observat că chiar și o modificare de 0,1% a orbitei lui Neptun ar putea avea consecințe catastrofale pentru Mercur și Venus. Atât de catastrofale încât cele două planete s-ar putea ciocni una de cealaltă. Alte simulări arată că schimbările mici ar putea duce și ele la probleme pe termen lung.

Vestea bună este că un astfel de eveniment terifiant nu este posibil să se întâmple în timpul vieții noastre. Cercetătorii spun că un astfel de eveniment care să se întâmple este puțin probabil. Cu toate acestea, nu este imposibil. În plus, dacă s-ar întâmpla, ar fi nevoie de milioane de ani, poate chiar miliarde, pentru ca efectele unui astfel de survol să destabilizeze sistemul solar.

Dar cum este posibil așa ceva?

Cum ar putea o stea în trecere să schimbe orbita unei stele, chiar și ușor? Ei bine, Neptun este cea mai îndepărtată planetă de Soare. Prin urmare, aceasta resimte cea mai slabă atracție gravitațională din partea Soarelui. Astfel, ar fi mult mai ușor pentru un obiect stelar să treacă pe lângă Neptun și să schimbe orbita lui Neptun, cauzând destabilizarea sistemului nostru solar.

Acest lucru ar dura mult timp. Atât de mult timp, încât cercetătorii spun că este mai probabil ca Soarele să se stingă înainte de a trebui să ne facem griji cu privire la destabilizarea întregului sistem solar de către Neptun. Aest lucru nu este de așteptat să se întâmple decât peste miliarde de ani.