- În 2023, deja pe fondul războiului din Ucraina și temerilor legate de utilizarea armelor nucleare tactice, ceasul fusese înaintat cu un minut și jumătate.
- Din 2007, ceasul ia în considerare și alte riscuri sistemice (ecologice, energetice, biologice, tehnologice) care întunecă destinul omenirii.
- Acest «ceas» este simbolic și există mulți oameni de știință care îi neagă valoarea reală.
Oamenii de știință au păstrat ceasul conceptual creat în 1947 pentru a reprezenta apropierea noastră de sfârșitul timpului la „1 minut și 30 de secunde de la miezul nopții”, ca în 2023. „Doomsday Clock”, în limba engleză, modelat de oamenii de știință de la Bulletin of the Atomic Scientists de la Universitatea din Chicago, reprezentă în mod simbolic timpul care separă specia umană de sfârșitul timpurilor, cauzată de Armaghedonul nuclear.
Mulți dintre ei, majoritatea fizicieni, participaseră în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la Proiectul Manhattan, care a dat naștere primei bombe atomice și erau îngrijorați, în zorii Războiului Rece, de riscul asupra destinului umanității.
Elementele care au alimentat calculele oamenilor de știință
În materie nucleară, comunicatul de presă al instituției menționează în special războiul din Ucraina, riscul de escaladare în Orientul Mijlociu, dar și rearmarea nucleară a Chinei.
În 2023, deja pe fondul războiului din Ucraina și temerilor legate de utilizarea armelor nucleare tactice, ceasul fusese înaintat cu un minut și jumătate, stabilind un record după 1947 când a fost lansat și depășind anul 1953 când fusese avansat la 2 minute, după ce sovieticii la rândul lor a achiziționat bomba H.
Acest vârf din 1953 se refera la criza rachetelor cubaneze, care a durat doar 13 zile. Nimeni nu se îndoiește că, în acel moment precis, s-a apropiat periculos de miezul nopții. Publicat în 2008, unul dintre principalele bestselleruri scrise despre acest joc de impas nuclear între sovieticul Hrușciov și americanul Kennedy se intitulează One Minute To Midnight.
Care sunt celelalte riscuri luate în considerare?
Din 2007, ceasul ia în considerare și alte riscuri sistemice (ecologice, energetice, biologice, tehnologice) care întunecă destinul omenirii. Încălzirea globală, creșterea nivelului apei, creșterea numărului de dezastre ecologice, potențialele pericole ale inteligenței artificiale, riscurile progresului necontrolat în biologia moleculară.
Acest «ceas» este simbolic și există mulți oameni de știință care îi neagă valoarea reală, dar ceasornicarii Apocalipsei nu sunt activiști marginali. „Consiliul pentru Știință și Securitate”, care decide ora în fiecare an, are între alții un fost general al US Air Force, un fost guvernator al Californiei, dar mai ales peste zece mari profesori din diverse discipline de la Stanford, Princeton, Oxford și nu mai puțin de nouă câștigători ai Premiului Nobel, în principal în fizică și chimie. Creat de Albert Einstein, primul său director a fost J. Robert Oppenheimer, părintele bombei atomice. În total, acest mic club a numărat de-a lungul timpului 40 de laureați ai Premiului Nobel printre membrii săi.
Citește și