• Jonathan Barichivich, omul de știință care a condus studiul, a declarat că eșantionul pe care l-au extras și alte metode de datare sugerează că arborele are o vechime de până la 5.484 de ani.
  • Vârsta „străbunicului” îl depășește pe actualul deținător al recordului, un pin bristlecone în vârstă de 4.853 de ani care locuiește în California.
  • Deși a supraviețuit mai multor epoci ale civilizației umane, omul de știință este îngrijorat de proeminența copacului în Parcul Național Alerce Costero.

Cel mai bătrân copac din lume ar putea fi găzduit de Chile, după ce un nou studiu a descoperit că un arbore străvechi de alerce cunoscut sub numele de „străbunicul” ar putea avea peste 5.000 de ani, potrivit The Independent.

Oamenii de știință nu au putut determina vârsta exactă a copacului pe baza trunchiului masiv al acestuia. Dar, în mod normal, se extrage un cilindru de un metru de lemn pentru a număra inelele copacilor. Cu toate acestea, trunchiul străbunicului are un diametru de patru metri.

Jonathan Barichivich, omul de știință care a condus studiul, a declarat că eșantionul pe care l-au extras și alte metode de datare sugerează că arborele are o vechime de până la 5.484 de ani.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Această metodă ne spune că 80% din toate traiectoriile posibile de creștere ne oferă o vârstă a acestui copac viu mai mare de 5.000 de ani”, a declarat Barichivich. „Există doar 20% șanse ca acest copac să fie mai tânăr”.

Vârsta „străbunicului” îl depășește pe actualul deținător al recordului, un pin bristlecone în vârstă de 4.853 de ani care locuiește în California.

Dacă îl comparăm cu arborii deja datați, unde numărăm toate inelele, ar face din el unul dintre cei mai bătrâni arbori vii de pe planetă”, a spus dl Barichivich.

Deși a supraviețuit mai multor epoci ale civilizației umane, omul de știință este îngrijorat de proeminența copacului în Parcul Național Alerce Costero. Vizitatorii părăsesc adesea platforma de observare, calcă pe rădăcinile copacului și chiar iau bucăți din scoarța acestuia, a spus el.

El a adăugat că arborilor similari din Statele Unite le este ascunsă locația pentru a preveni daune similare.
Dl Barichivich a declarat că speră ca oamenii să se poată „gândi pentru o fracțiune de secundă la ce înseamnă să trăiești 5.000 de ani” și să pună în perspectivă viața lor și criza climatică.