• În Europa, undeva între Polul Nord și Norvegia, se află un arhipelag în care nu există soare timp de patru luni în timpul iernii.
  • Acesta este doar unul dintre multele lucruri pe care oamenii din întreaga lume s-ar putea să nu le înțeleagă, dar este o regulă pentru Svalbard.
  • Insula, care se află la aproximativ 650 de mile de Polul Nord și la 500 de mile de continentul norvegian, revendică cel mai nordic oraș de pe Pământ – Longyearbyen.

În Europa, undeva între Polul Nord și Norvegia, se află un arhipelag în care nu există soare timp de patru luni în timpul iernii. Acesta este doar unul dintre multele lucruri pe care oamenii din întreaga lume s-ar putea să nu le înțeleagă, dar este o regulă pentru Svalbard.

Insula, care se află la aproximativ 650 de mile de Polul Nord și la 500 de mile de continentul norvegian, revendică cel mai nordic oraș de pe Pământ – Longyearbyen.

Fiind la marginea Pământului, vremea obișnuită în timpul iernii poate coborî până la minus 30 de grade Celsius, dar în timpul iernii, oamenii pot vedea maxime amețitoare de 7C.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Potrivit statisticilor DataReportal din acest an, aici locuiesc aproximativ 2.552 de persoane din peste 40 de țări diferite, printre care Thailanda, Rusia și Suedia.

Svalbard, care face parte din Norvegia, este o destinație populară pentru turiști datorită gamei sale largi de atracții, cum ar fi peșterile de gheață, plimbările cu sania trasă de câini și, bineînțeles, este locul perfect pentru a vedea luminile nordice. Arhipelagul are una dintre cele mai mari zone sălbatice neatinse din lume, iar animale precum urșii polari și renii umblă în voie.

În timp ce fiecare regiune are propriul său mod de a face lucrurile, Svalbard nu face excepție și are legi care îi pot deruta pe cei care nu sunt obișnuiți cu modul de viață de acolo, de la limitarea consumului de alcool până la interzicerea de a muri”.

Să începem cu regulile stricte privind animalele – pisicile sunt interzise în Svalbard pentru a proteja bogata avifaună, așa că, în timp ce te afli pe arhipelag, nu fi surprins de lipsa felinelor.

Deși există baruri, restaurante, școli și o universitate, în Svalbard nu există o maternitate, ceea ce înseamnă că femeile însărcinate trebuie să meargă pe continent, în Norvegia, cu aproximativ o lună înainte de a naște.

Poate că cel mai interesant și neobișnuit aspect al vieții în Longyearbyen este ceea ce se întâmplă la sfârșitul ei. S-a afirmat mult timp – și a fost perpetuat de ghizii turistici – că este ilegal să mori. Și, deși este parțial corect, situația este mai complicată decât atât. Din cauza climatului aspru și a permafrostului, oamenii nu au voie să fie îngropați în Longyearbyen, deoarece cadavrele nu se vor descompune niciodată.

În unele cazuri foarte speciale, oamenii pot fi incinerați și puși în urne în oraș. Există un mic cimitir, inclusiv cu morminte care datează din 1918, a șapte bărbați norvegieni. Cadavrele lor au fost dezgropate în 1998 și erau atât de bine conservate încât urmele de contaminare cu gripă erau încă prezente în organismul lor 80 de ani mai târziu.

Ce înseamnă acest lucru pentru rezidenți, vă întrebați? Cei care au afecțiuni medicale sau sunt considerați bolnavi în fază terminală sunt mutați pe continent, deoarece spitalul din Longyearbyen nu este suficient de mare pentru a le satisface nevoile. Toate acestea înseamnă că decesele care au loc efectiv în oraș sunt excepțional de rare.

O altă lege pe care poate că oamenii nu o cunosc este aceea că rezidenții trebuie să cumpere alcool numai în limita unei cote stricte în fiecare lună – în cazul turiștilor, aceștia trebuie să arate cartea de îmbarcare atunci când fac acest lucru. În cele din urmă, persoanele care călătoresc singure în afara așezărilor trebuie să aibă asupra lor arme de foc pentru a speria eventualele atacuri ale urșilor polari.

Din 1970, se pare că au avut loc cel puțin cinci atacuri în această zonă. Printre acestea se numără și o femeie care a fost rănită după ce a fost sfâșiată de un urs într-o tabără situată peste un fiord din Longyearbyen.

Într-un incident separat, olandezul Johan Jacobus Kootte, care, de asemenea, campase în apropiere de Longyearbyen, în Svalbard, a murit din cauza rănilor suferite în urma atacului unui urs. Ursul polar a fost împușcat de localnici într-o parcare din apropierea aeroportului.