• Cercetătorii au calculat existența ei observând orbitele neobișnuite ale altor corpuri cerești.
  • Planeta se află în adâncurile întunecate ale sistemului nostrum solar.
  • Planeta este de 10 ori mai mare decât Pământul dar mai mica decât Neptun sau Uranus.

Sistemul nostru solar are o a noua planetă. Subiectul care a fost deja dezbătut de astronomi a fost subiectul unor cărți mai mult sau mai puțin fanteziste este acum confirmat de oamenii de știință. În străfundurile sistemului solar se află o planetă probabil gazoasă, ca Uranus sau Neptun, dar mai mică decât cei doi giganți de gheață.

Cum a fost descoperita aceasta noua planetă și ce știm despre ea ?

Orbitele curioase ale stelelor înghețate îndepărtate sunt cele care au trădat prezența acestei planete, mult în spatele lui Pluto.

Descrisă în Astronomical Journal , semnătura gravitațională a unei mari planete ascunse este înscrisă în orbitele neobișnuite ale acestor stele îndepărtate. Cunoscute sub numele de Far Kuiper Belt Objects, aceste corpuri care se comportă haotic urmăresc cercuri ciudate în jurul soarelui, cercuri care au fost un mister pentru oamenii de știință pâna acum.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
UN „GO TO HELL” FESTIV
ALERTĂ ÎN MAREA BALTICĂ
CARE-I ADEVĂRUL?
APUNE ERA TIKTOK?

Dar aceasta este o dovadă că o a noua planetă ar putea face parte din sistemul solar, chiar dacă steaua nu a fost încă detectată de telescoape.

Este adevărat că este foarte, foarte departe. Conform simulărilor, cel mai apropiat punct al planetei de Soare ar fi de 200 până la 300 de ori mai departe decât cel al Pământului. Cât despre punctul său cel mai îndepărtat , la marginea sistemului solar, între de 600 și 1200 de ori mai departe decât cea a Pământului.

Timpul necesar pentru a finaliza o revoluție în jurul Soarelui este probabil de ordinul a 20.000 de ani.

Cum se face că obținem aceste dovezi abia acum?

Cercetătorii de la CaltechCalifornia, nu plănuiau să caute dovezi ale existenței unei noi planete vecine. Descoperirea a fost întâmplătoare. În 2014, o altă echipă a descoperit un obiect poreclit în mod colocvial „Biden”, iar acesta avea o orbită enigmatică similară cu cea a Sednei , un alt corp ceresc descoperit dincolo de Pluto.
Atât Sedna, cât și Biden urmează căi destul de distorsionate în jurul Soarelui, spunând oamenilor de știință că gravitația unui obiect îndepărtat ar putea determina aceste orbite ciudate

Cercetătorii au supranumit această a noua planetă, George, Josaphat sau Planeta Maimuțelor. În simulările care iau în considerare existenta ei, se explică modelele misterioase ale orbitelor lui Sedna și Biden, precum și căile urmate de alte obiecte în centura Kuiper.

De asemenea, explică orbitele perpendiculare în planul nostru solar ale unei populații ciudate de corpuri cerești.

Cercetătorii bănuiesc că planeta s-a format mult mai aproape de soare, înainte de a fi expulzată din sistemul solar când era încă foarte tânără. Nu toată lumea acceptă însă existența ei înainte de a o vedea prin ochii telescoapelor. Însă nu știm exact unde este, pentru a putea îndrepta telescopul spre ea.

Cerul este foarte mare și această planetă este cu siguranță foarte slab luminoasă, fiind atât de departe. Dar asta nu înseamnă că oamenii de știință nu vor încerca. Ei plănuiesc să înceapă căutarea de-a lungul orbitei prezise încă de luna viitoare.

Citește și