• Cercetătorii au studiat cazul unui bărbat care a avut stroke la 20 de ani, ceea ce i-a paralizat mare parte a corpului.
  • Scopul cercetătorilor a fost nu doar de a detecta cuvintele, ci de a face posibilă comunicarea.
  • Aparatul a ajutat pacientul să folosească atât limba spaniolă, cât și engleza, separând cele două limbi.

De cele mai multe ori, accidentul vascular cerebral, mai pe scurt, stroke-ul duce la dificultăți de vorbire. Cercetătorii Universității din California testează o tehnologie care folosește Inteligența Artificială pentru a face înțeleasă vorbirea persoanelor cu aceste afecțiuni. Rezultatele sunt promițătoare.

Care a fost metoda folosită în acest caz?

Cercetătorii au folosit un pacient care la 20 de ani a suferit un stroke și care, în urma acestuia, a rămas paralizat pe mare parte a corpului. Acestuia i-a fost afectată inclusiv capacitatea de a vorbi. Pacientul putea pronunța câteva cuvinte, dar care erau greu de înțeles.

Cercetătorii i-au implantat electrozi pe cortex pentru a-i înregistra stimulii neuronali și au înregistrat 200 de cuvinte pronunțate de acest pacient. Un aparat cu A.I. i-a transformat cuvintele în așa fel încât ele să fie înțelese ca și cum ar vorbi normal.

Recomandări

SUA REACȚIONEAZĂ
SE PREGĂTESC PARTIDELE
GRANT SE DESTĂINUIE
INOVĂM MEDICINA?
ZELE: 2025 VA DECIDE
TE SIMȚI BINE ÎN CORPUL TĂU

Scopul cercetătorilor a fost de a face capabil pacientul să comunice cu cei din jur iar rezultatele au fost bune. Limba maternă a pacientului este spaniola, iar ulterior acesta învățase și engleza. Astfel, cercetătorii au observat că ambele limbi se formează în creierul omului în același loc.

Citește și