- Durerea cronică este o problemă comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume.
- Cele mai recente descoperiri au arătat că orice medicamente care pot stimula activitatea NCX3 ar putea scădea sensibilizarea durerii la oameni.
- Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA raportează că 20% dintre adulții din State suferă de durere cronică, iar durerea cronică este mai răspândită în rândul populațiilor defavorizate.
Cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie au identificat o genă legată de durere, deschizând posibilități de a dezvolta medicamente sau terapii genetice care să ajute la tratarea pacienților care suferă de dureri cronice.
Durerea cronică este o problemă comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume, dar de ce unii oameni sunt mai predispuși la aceasta și ce factori duc la durere cronică nu sunt pe deplin înțeleși.
Într-un studiu în două părți, cercetătorii de la Departamentul de neuroștiințe clinice Nuffield din Oxford au comparat mai întâi variația genetică a probelor de la peste 1.000 de participanți din Columbia, pentru a căuta indicii cu privire la existența unor variante genetice mai frecvente la persoanele care au suferit o durere mai mare. Ei au observat o diferență semnificativă în variantele unei gene specifice (proteina schimbător de calciu sodiu tip-3, NCX3).
NCX3, un posibil tratament
Cercetătorii au întreprins o serie de experimente pe șoareci, pentru a înțelege cum NCX3 reglează durerea și dacă poate fi un posibil tratament
NCX3 a fost exprimat în neuronii măduvei spinării la șoarece care procesează și transmit semnale de durere către creier. NCX3 a fost nevoie de acești neuroni pentru a exporta excesul de calciu care se acumulează în urma activității. În absența NCX3, neuronii măduvei spinării au arătat mai multă activitate ca răspuns la semnalele de vătămare de la periferie și durerea a crescut.
Profesorul David Bennett de la Departamentul de Neuroștiință Clinică Nuffield, Neurologie și Neurobiologie, a spus: „Este prima dată când am reușit să studiem durerea la oameni și apoi să demonstrăm direct mecanismul din spatele acesteia la șoareci, ceea ce ne oferă o înțelegere cu adevărat largă a factorii implicați și cum putem începe să dezvoltăm noi tratamente pentru aceasta.”
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA raportează că aproximativ 20% dintre adulții din Statele Unite suferă de un anumit tip de durere cronică, iar durerea cronică este mai răspândită în rândul populațiilor defavorizate, cum ar fi femeile, adulții în vârstă și persoanele care trăiesc în sărăcie. În ciuda prevalenței durerii cronice, oamenii de știință nu înțeleg întotdeauna ce o cauzează sau de ce pare să apară mai frecvent la anumite populații.