• 70 de companii din Regatul Unit iau parte la ceea ce se consideră a fi cea mai mare schemă pilot din lume în modelul de lucru în următoarele șase luni.
  • În timpul exercițiului, angajații vor primi salariul întreg pentru 80% din orele pe care le-ar lucra de obicei, cu scopul de a fi mai productivi.
  • O gamă largă de industrii este reprezentată în companiile participante, inclusiv educație, locuințe, recrutare, finanțe și ospitalitate.

Mii de angajați din Regatul Unit încep de astăzi, luni, un exercițiu de a lucra doar patru zile pe săptămână, scrie BBC.

Potrivit sursei, aproximativ 70 de companii iau parte la ceea ce se consideră a fi cea mai mare schemă pilot din lume în modelul de lucru în următoarele șase luni.

Experimentul a fost organizat de un grup care militează pentru o un program de lucru mai scurt, însă fără a afecta salariile.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În timpul exercițiului, angajații vor primi salariul întreg pentru 80% din orele pe care le-ar lucra de obicei, cu scopul de a fi mai productivi.

Academicieni de la universitățile Oxford și Cambridge, precum și experți de la Boston College din SUA, vor gestiona experimentul în parteneriat cu think tank-ul Autonomy.

Parte la aceste companii iau o mulțime de firme de IT, organizații caritabile și un magazin local de fish and chips.

Sam Smith, co-fondatorul Pressure Drop Brewery din Tottenham, nordul Londrei, a declarat că „a fost un moment bun” pentru firmă să încerce diferite practici de lucru.

„Pandemia ne-a făcut să ne gândim mai mult la muncă și la modul în care oamenii își organizează viața”, a adăugat el. „Facem acest lucru pentru a îmbunătăți viața personalului nostru și pentru a face parte dintr-o schimbare progresivă în lume care va îmbunătăți sănătatea mintală și bunăstarea oamenilor.

Provocarea pentru co-fondatorul Pressure Drop Brewery din Tottenham, Smith, pe timpulexercițiului este destul de simplă. Echipa lui de nouă oameni trebuie să producă și să ambaleze aceeași cantitate de bere ca acum, dar în patru zile în loc de cinci.

Cred că este vorba despre cum vă folosiți timpul”, a spus Smith. „Atunci când vorbesc despre a fi productiv, nu mă refer să fii mai rapid la sarcina pe care o îndeplinești. Timpul extra câștigat ar putea fi folosit pentru a te odihni mai bine pentru ziua următoare.”

Între timp, Craig Carmichael, care lucrează la atelier, crede că o zi suplimentară de odihnă îl va motiva să muncească mai mult.

Dacă știu că trebuie să termin lucrurile în patru zile pentru a mă bucura de acea zi în plus, cred că va fi un stimulent bun”, a spus el pentru BBC.

Experimentul, care implică aproximativ 3000 de lucrători din Marea Britanie, face parte dintr-o inițiativă mondială și se desfășoară alături de teste similare, mai mici, în Irlanda, SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Procesul din Marea Britanie este istoric”, a spus Juliet Schor, cercetătorul principal al proiectului Global de 4 zile și economist și sociolog la Boston College.

„Baza acestei mișcări este că există activitate scăzuta în multe domenii, în special la birou. Lipirea unui sistem rigid, vechi de secole, bazat pe timp, nu are sens”, a adăugat doamna Schor.

Poți fi 100% productiv în 80% din timp în multe locuri de muncă, iar companiile care adoptă acest lucru din întreaga lume au demonstrat asta.”

Organizat de 4 Day Week Global, testul de șase luni va vedea 70 de companii, cu un total de peste 3.300 de lucrători, cum testează un model de lucru 100:80:100: 100% din salariu pentru 80% din timp, în schimb pentru productivitate 100%.

O gamă largă de industrii este reprezentată în companiile participante, inclusiv educație, locuințe, recrutare, finanțe și ospitalitate.

Deși nu va fi pentru toată lumea sau pentru fiecare industrie, programul mai scurt și mai inteligent poate face o mare diferență, spun specialiștii.