- Misteriosul lac Vostok din Antarctica i-a nedumerit pe oamenii de știință timp de zeci de ani, iar acum cercetătorii din Rusia încearcă să găsească „praf interstelar” în adâncurile adânci.
- Suprafața lacului se află la aproximativ 4.000 de metri sub gheața de la suprafață, ceea ce înseamnă că se află la aproximativ 500 de metri sub nivelul mării.
- În ultimii ani, Putin a investit mai mulți bani în Institutul de Cercetări Arctice și Antarctice.
Unul dintre cele mai misterioase lacuri înghețate din lume a fost deschis, iar oamenii de știință speră să găsească „praf intergalactic”. Lacul Vostok din Antarctica este unul dintre cele 400 de lacuri subglaciare cunoscute de pe planetă – dar este cel mai adânc dintre toate.
Advertisment
Deasupra lui se află stația rusă Vostok, unde experții îl studiază de ani de zile. Suprafața lacului se află la aproximativ 4.000 de metri sub gheața de la suprafață, ceea ce înseamnă că se află la aproximativ 500 de metri sub nivelul mării. Miezul său datează de aproximativ un milion de ani. Iar acum a fost exploatat și spart de oamenii de știință ai președintelui Vladimir Putin.
Vorbind pentru publicația de știri rusească pro-Kremlin Moskovskij Komsomolets, cercetătorul principal al expediției rusești în Antarctica, Aleksey Ekaikin, a declarat că este posibil ca noua operațiune să găsească „praf interstelar”.
Recomandări
Când a fost întrebat dacă este posibil să se găsească animale vii în miezul lacului înghețat a răspuns: „Nu există nimic în miezul atmosferic. Noi îl extragem în partea centrală a Antarcticii și, prin urmare, nici măcar praful terestru nu poate ajunge acolo. Bacteriile și virușii, chiar dacă intră, mor repede. În mod pur teoretic, în miezul Antarcticii se poate găsi praf interstelar, dar acesta este, poate, chiar mai puțin decât cel terestru.La acea vreme, clima de pe Pământ era în curs de restructurare – perioadele sale calde și reci au început să alterneze nu după 40.000, ca înainte, ci după 100 de mii de ani. Prin urmare, ar putea exista mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă.”
În ultimii ani, Putin a investit mai mulți bani în Institutul de Cercetări Arctice și Antarctice. Serviciul Federal de Hidrometeorologie și Monitorizare a Mediului din Rusia a creat o nouă navă de expediție – nava Ivan Frolov – cu speranța de a găsi cumva gheață de peste două milioane de ani. Până în prezent, cea mai veche gheață găsită vreodată datează de aproximativ 2,7 milioane de ani în Antarctica. Acesta a fost descoperit în 2017 de o echipă de la Universitatea din California, Statele Unite.
Partenerii noștri