• Cercetătorii de la Universitatea din Sheffield au studiat cât durează până ca a albină să decidă dacă o floare este bună pentru polen sau nu.
  • Rapiditatea decizei a fost raportată la 0,6 secunde după finalizarea testelor.
  • Cercetătorii au realizat aceste studii pentru a îmbunătăți sistemele de inteligență artificială astfel încât să poată „gândi la fel de repede ca albinele.”

Cercetătorii de la Universitatea din Sheffield a realizat un studiu pe creierul albinelor, analizând mecanismele care stau la baza capacităților remarcabile de acțiune cu scopul de a îmbunătății sistemele de inteligență artificială, scrie BBC.

Creierul albinelor ar putea ajuta la trecerea sistemelor de inteligență artificială la nivelul următor, potrivit oamenilor de știință din Marea Britanie.

Folosind 20 de albine, echipa a efectuat diverse teste pentru a examina modul în care insecta zburătoare decide ce flori să aleagă în căutare de nectar, acordând o atenție deosebită vitezei și acurateței deciziilor lor de a accepta sau de a respinge diferite flori.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Ce arată noile studii

Creaturile au fost urmărite cu ajutorul unei camere pentru a vedea cât timp va lua să decidă spre ce floare să zboare, rezultatele au arătat că albinele nu au pierdut timpul și au făcut selecția în aproximativ 0,6 secunde.

Echipa a creat un model computerizat conceput pentru a reproduce procesul decizional al albinelor. „Această abordare a oferit o perspectivă asupra modului în care un creier mic ar putea executa astfel de alegeri complexe”, a declarat echipa de cercetători.

Acum depinde de dezvoltatorii de tehnologie să se gândească la modul în care descoperirile ar putea fi adaptate pentru inteligența artificială, oamenii de știință sugerând că rezultatele ar putea fi exploatate în scopul proiectării de algoritmi prin care se vor lua decizii mai eficiente pentru sistemele artificiale și, în special, pentru robotica autonomă.

Conducătorul studiului, Dr. HaDi MaBouDi, a declarat că: „Cercetarea ar putea fi folosită pentru a crea roboți și mașini autonome mai bune, mai robuste și mai ferite de riscuri, care pot gândi ca albinele, care sunt unele dintre cele mai eficiente «navigatoare din lumea naturală»”.

Citește și: