• Geminidele au loc între 4 și 17 decembrie, cu un vârf al activității pe 14 decembrie.
  • Orionidele pot fi observate între 2 octombrie și 7 noiembrie.
  • Aurora boreală și cometa Tsuchinshan – ATLAS 2023 atrag toate privirile.

Cerul este plin de surprize la final de an. Geminidele te așteaptă în decembrie. Ploaia de stele căzătoare fac spectacol între 4 și 17 decembrie, cu un vârf al activităților pe 14 decembrie. Dar până atunci, ai Perseidele, chiar zilele acestea. De o anvergură mai mică, poți observa până la un maxim de 20 de stele căzătoare pe oră. Nu este spectaculos, dar totuși, ce alte surprize îți mai pregătește cerul?

De ce evenimente astronomice mai avem parte?

„Avem parte de un eveniment fabulos! În zilele acestea, o cometă poate fi observată pe cerul de vest, în jurul orei 8 seara. Se numește Atlas și este vizibilă doar pentru câteva zile. A fost vizibilă de vreo săptămână, dar acum luna răsare mai târziu. Avem cerul nepoluat, luminos de lună, și o putem vedea ușor. Vă încurajez să ieșiți seara din oraș, în afara poluării luminoase, și să priviți cerul de vest. Chiar și cu un binoclu, cometa apare destul de strălucitoare. Repet, cu ochiul liber, timpul a cam trecut. În seara asta și mâine seara, putem prinde și curentul Orionide, care, deși nu este foarte spectaculos, poate fi observat după miezul nopții, când luna e pe cer”, a explicat Cătălin Beldea, jurnalist de știință, pentru Aleph News.

„Și Luna contribuie la poluarea luminoasă. Astfel, avem și poluare naturală, nu doar cea artificială din orașe. Acest curent meteoric va fi puțin blurat sau chiar invizibil din cauza luminii lunare. Pe 14 decembrie, avem un curent meteoric mai serios, numit Geminide, când putem observa meteori mai strălucitori pe cer. Deși e cam rece să ieșim noaptea pe câmp, este o activitate interesantă, mai ales în zone fără poluare luminoasă”, a adăugat Cătălin Beldea.

Recomandări

ATACURI ÎN GAZA
UCRAINA ATACĂ RUSIA
RUSIA ATACĂ
CADOURI...VII
PAMELA LEAVES „THE SIMPSONS"
ACUZAȚII PENTRU ADANI

Citește și