• China activează cea mai mare hipergravitație, de 1.900 de ori gravitația Terrei.
  • Odată finalizată complet, platforma va avea 3 centrifuge de hipergravitație primară.
  • Această platforma este dezvoltată de Universitatea Zhejiang din Hangzhou.

China tocmai a activat cea mai puternică mașină hiper-gravitațională din lume. Situată în Hang-zhou, capitală provinciei Zhe-jiang din estul Chinei, unitatea își propune să devină o platformă pentru „experimentare științifică la scară largă care integrează hipergravitația într-un mediu extrem”, a detaliat guvernul Hang-zhou într-un comunicat de presă publicat în momentul lansării proiectului.

Cât de impresionantă este această mașinărie?

De 1.900 de ori gravitația Pământului, această este amploarea puterii Centrului de hipergravitație centrifugă și de experimentare interdisciplinară (CHIEF) recent activată în Hangzhou, China, relatează Interesing Engineering într-un articol publicat recent.

Dezvoltată de Universitatea Zhejiang, această facilitate își propune să umple „un gol în instalațiile foarte mari de experimentare a hipergravitației din China” . Țara intenționează să ofere „sprijin imens pentru dezvoltarea și verificarea tehnologiilor inginerești majore , precum și cercetarea în științe de ultimă oră legate de materie” , asigură autoritățile din Hangzhou.

Recomandări

TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GAZA
CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE

Odată finalizată complet, platforma va include trei centrifuge de hipergravitație primară și unități de bord, detaliaza Interesing Engineering. Aceste mașini au fost concepute pentru a învârti containerele la o viteză atât de mare încât să recreeza condițiile de hipergravitație, descrie South China Morning Post.
Dacă prima centrifugă este deja activă, celelalte două mașini și unitățile de bord sunt încă în curs de instalare.

Cum poate fi creată o astfel de gravitație doar prin centrifugare?

Gravitația nu este o forță, cu atât mai puțin una de atracție. Luna se învarte în jurul Pamântului pentru că Pamântul pliază spațiul. În teoria relativității, este o proprietate a materiei. Suntem tentați să spunem că Pamântul se învarte în jurul Soarelui, dar defapt Pamântul merge în linie dreapta pe un spațiu care este curb. E ca o buburuza care se deplasează pe suprafață unui balon.

Singură modalitate prin care putem crea ceva comparabil cu gravitația este fie o accelerație, fie o rotație. Dar cum nu putem accelera continuu un obiect, ceea ce ne rămâne la dispoziție este o mișcare de rotație, care va crea senzația de gravitație.

Citește și