• China își propune să exploreze noi frontiere.
  • Țara a început să sape cea mai adâncă gaură de foraj din lume.
  • Echipamentul cântărește peste 2.000 de tone.

China a început să sape cea mai adâncă gaură de foraj din lume. Țara își dorește să studieze zonele mai întunecate și misterioase ale lumii, cum ar fi adâncurile planetei Pământ.

Forajul a început marți într-un deșert din bazinul Tarim, regiunea Xinjiang, potrivit agenției de știri chineze de stat Xinhua, scrie The Guardian. Cu o adâncime de 11.100 de metri, puțul îngust va pătrunde în zece straturi terestre și va ajunge la sistemul cretacic din scoarța terestră (o serie de roci stratificate care datează de acum 145 de milioane de ani).

Se așteaptă ca proiectul să fie finalizat în 457 de zile. Sonda de explorare va permite oamenilor de știință să studieze structura internă și evoluția Pământului. „Aceasta va furniza date pentru cercetări geologice”, a declarat într-un comunicat China National Petroleum Corporation, principalul producător de petrol și gaze din țară, care a condus proiectul.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

Wang Chunsheng, un expert tehnic implicat în acest proces, a spus despre operațiune că este o încercare îndrăzneață de a explora teritoriul necunoscut al Pământului și de a extinde limitele înțelegerii umane.

Cu toate acestea, nu va fi o performanță ușoară. „Dificultatea de construcție a proiectului de foraj poate fi comparată cu un camion mare care circulă pe două cabluri de oțel subțiri”, a declarat un om de știință la Academia Chineză de Inginerie.

Echipamentul cântărește peste 2.000 de tone și este proiectat să reziste la temperaturi subterane de până la 200 de grade Celsius. Proiectul face parte din eforturile țării de a explora noi frontiere în spațiu, dar și „sub Pământ”. În 2021, președintele chinez i-a îndemnat pe cei mai importanți oameni de știință ai țării să spargă noi bariere în diferite domenii, inclusiv în explorarea adâncurilor Pământului.

De ce are nevoie China de asemenea experimente?

Xi Jinping a evidențiat necesitatea aprovizionării cu energie internă. Mai mult, a îndemnat giganții energetici chinezi să caute resurse naturale. Shanghaiul a semnalat luni cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pentru luna mai. China are temperaturi record, iar presiunea este pusă pe rețelele electrice.

Regiunea Xinjiang este cunoscută pentru bogăția sa de minerale și petrol. Luna trecută, Sinopec, cea mai mare rafinărie din China, a descoperit fluxuri considerabile de petrol și gaze într-o sondă de explorare în bazinul Tarim, la o adâncime de peste 8.500 de metri.

Cu o adâncime de 12.262 de metri, cavitatea Kola Superdeep Borehole din nord-vestul Rusiei este cea mai adâncă gaură făcută de om din lume.

Citește și: