- China apelează la o tehnologie de însămânțare a norilor, cu ajutorul avioanelor, pentru a crea ploaia.
- Însămânțarea norilor cu iodură de argint crește cantitatea de precipitații cu 10 până la 15%.
- China folosește astfel de programe și dezvoltă noi surse de aprovizionare pentru a face față secetei care afectează grav și culturile și animalele.
China apelează la o tehnologie de însămânțare a norilor, cu ajutorul avioanelor, pentru a aduce ploaia în unele zone străbătute de fluviul Yangtze, care a secat în multe locuri, în contextul unuia dintre cele puternice valuri de căldură ce a cuprins mare parte a țării, potrivit CNN.
Advertisment
În mai multe regiuni străbătute de fluviul Yangtze au fost lansate programe de modificare a vremii, dar în unele zone afectate puternic de secetă procedurile au rămas în așteptare din cauza stratului de nori prea subțire.
Cum funcționează tehnologia de însămânțare a norilor
Ministerul Resurselor de Apă din China a anunțat miercuri că seceta în bazinul fluviului Yangtze afectează alimentarea cu apă pentru populația din localități rurale.
Recomandări
În acest context, Hubei este cea mai recentă provincie din China care a anunțat că va însămânța nori, folosind o tehnologie pe bază de iodură de argint, pentru a induce ploaia. Iodura de argint este împrăștiată din avioane, în înaltul cerului, prin tije speciale, pentru a ajuta la formarea cristalelor de gheață.
Însămânțarea norilor este practicată încă din anii 1940, iar China are cel mai mare program de acest fel din lume. A folosit tehnologia de însămânțare a norilor și înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008 pentru a asigura vreme uscată pentru eveniment, iar tehnica poate fi folosită și pentru a induce zăpadă.
Cel mai puternic val de căldură înregistrat vreodată
Cel puțin 4,2 milioane de oameni din Hubei au fost afectați de o secetă gravă în luna iunie. Peste 150.000 de locuitori nu au acces la apă potabilă, iar aproape 400.000 de hectare de culturi au fost afectate din cauza.
China folosește astfel de programe și dezvoltă noi surse de aprovizionare pentru a face față secetei care afectează grav și culturile și animalele. Astfel, unele ferme au fost relocate temporar în alte regiuni, iar pentru a crește volumul de apă în aval, Barajul celor trei defileuri, cel mai mare proiect hidroenergetic al Chinei, va deversa cu 500 de milioane de metri cubi mai multă apă pentru următoarele zece zile.
Partenerii noștri