- Procesul a implicat extragerea ADN-ului din fosile vechi, asamblarea genomului lupului dire și modificarea genetică a lupilor cenușii pentru a-i face să semene cu lupii dire.
- Criticii susțin că fondurile ar putea fi utilizate mai eficient pentru protejarea speciilor pe cale de dispariție.
- Colossal speră că aceste tehnologii pot ajuta și la protejarea animalelor pe cale de dispariție.
O specie de lup care a dispărut în urmă cu aproximativ 12.500 de ani trăiește din nou sub numele de „primul animal din lume recreat”, potrivit companiei de biotehnologie Colossal Biosciences, cu sediul în Dallas, scrie CNN.
Advertisment
Oamenii de știință de la Colossal au creat trei pui de lup prin utilizarea ADN-ului străvechi, a clonării și a tehnologiei de editare genetică pentru a modifica genele unui lup gri, cea mai apropiată rudă în viață a lupului preistoric, a anunțat luni compania. Rezultatul este, în esență, o specie hibridă similară ca aspect cu predecesorul său dispărut.
„Lupul groaznic”, care a fost sursa de inspirație pentru temutul canin prezentat în serialul TV HBO „Game of Thrones”, a fost un prădător de top care a cutreierat cândva America de Nord. Lupii Dire aveau dimensiuni mai mari decât lupii cenușii și „aveau capul puțin mai lat, blana deschisă și groasă și maxilarul mai puternic”, a declarat compania. Colossal lucrează la resuscitarea mamutului, a dodo și a tigrului tasmanian din 2021, dar compania nu a făcut publică anterior activitatea sa privind lupii dire. „Această piatră de hotar masivă este primul dintre numeroasele exemple viitoare care demonstrează că stiva noastră tehnologică end-to-end de de-extincție funcționează”, a declarat Ben Lamm, cofondator și CEO al Colossal, într-un comunicat de presă. „Echipa noastră a luat ADN dintr-un dinte vechi de 13.000 de ani și dintr-un craniu vechi de 72.000 de ani și a creat pui de lupi dire sănătoși”.
Recomandări
Cei trei lupi dire trăiesc pe un teren de 2.000 de acri, într-o locație care nu a fost dezvăluită, împrejmuit cu un gard de 3 metri înălțime, de tip „grădină zoologică”, unde sunt monitorizați de personal de securitate, drone și camere video în direct. Utilizând ADN vechi extras din două fosile de lup dire, oamenii de știință și colaboratorii Colossal au declarat că au reușit să asambleze două genomuri Aenocyon dirus de înaltă calitate, sau seturi complete de informații genetice. Echipa a comparat genomurile cu cele ale canidelor vii, cum ar fi lupii, șacalii și vulpile, pentru a identifica variantele genetice ale trăsăturilor specifice lupilor feroce, cum ar fi blana albă, mai lungă și groasă.
Compania a folosit apoi informațiile rezultate din analiza genetică pentru a modifica celulele lupilor cenușii, efectuând 20 de modificări în 14 gene, înainte de a clona cele mai promițătoare linii de celule și de a le transfera în ovule de donatoare, potrivit comunicatului de presă. „Embrionii sănătoși în curs de dezvoltare au fost apoi transferați în surogate pentru gestație între specii”, cu trei sarcini care au dus la nașterea primei specii de-extinse, a dezvăluit Colossal în declarația sa. Compania a confirmat pentru CNN că a folosit câini domestici – în special câini mari, de rasă mixtă – ca surogate. Potrivit Colossal Biosciences, la 1 octombrie 2024 s-au născut doi pui masculi de lup dire, în timp ce la 30 ianuarie 2025 s-a născut un pui femelă.
Pentru a-și atinge scopul, compania a creat, în esență, un genom hibrid folosind tehnologia CRISPR pentru a tăia anumite variante genetice de lup gri și a le înlocui cu trăsături asociate cu lupii dire, a declarat Love Dalén, profesor de genomică evolutivă la Centrul de Paleogenetică de la Universitatea din Stockholm și consilier al Colossal. „Este purtător de gene de lup, iar aceste gene îl fac să semene mai mult cu un lup decât orice am văzut în ultimii 13.000 de ani. Iar acest lucru este foarte interesant”.
Colossal a strâns cel puțin 435 de milioane de dolari de când Lamm, un antreprenor în serie, și geneticianul George Church, de la Universitatea Harvard, au fondat compania în septembrie 2021 și au anunțat pentru prima dată planurile de înviere a mamutului. Acest efort a durat mai mult decât prevăzuse Lamm inițial, compania afirmând că este pe cale să introducă primii viței de mamut lânos în 2028. Compania speră că aceleași tehnologii care au creat lupul pot ajuta direct și animalele pe cale de dispariție. Colossal a declarat luni că a produs două generații de lupi roșii clonați, cea mai periclitată specie de lupi, folosind o nouă abordare, mai puțin invazivă, a clonării, dezvoltată în timpul cercetărilor privind lupul dire.
Mulți critici ai de-extincției susțin că sumele uriașe de bani investite în proiect ar putea fi cheltuite mai bine în altă parte – și că reproducerea creaturilor hibride ar putea pune în pericol animalele vii folosite ca surogate.
Citește și
- Lucrează Guvernul Ciolacu în interesul tău, din 23 decembrie 2024, de când a fost învestit? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC – Aleph News – Ziarul Financiar
- Creierul uman are mai multe tipuri de memorie. De ce unele persoane uită nume sau întâlniri importante
- Vietnamul a cerut o întârziere de 45 de zile în impunerea tarifelor de 46% anunțate de Trump. Țara va cumpăra mai multe mărfuri americane