• Aidan Meller, care a creat robotul ultrarealist Ai-Da, crede că în trei ani ne vom confrunta cu schimbări de neimaginat și susține că „suntem cu toții condamnați” dacă nu se produce o schimbare acum.
  • Creatorul primului artist robot avertizează că ascensiunea inteligenței artificiale este „apocaliptică” și că ne îndreptăm cu pași repezi spre preluarea controlului asupra oamenilor de către inteligența artificială.
  • El crede, de asemenea, că Elon Musk are dreptate atunci când susține că un război nuclear ar avea un impact mai mic asupra omenirii decât IA.

Aidan Meller, creatorul primului robot ultrarealist Ai-Da, crede că în trei ani ne vom confrunta cu schimbări de neimaginat și susține că „suntem cu toții condamnați” dacă nu se produce o schimbare acum. El crede, de asemenea, că Elon Musk are dreptate atunci când susține că un război nuclear ar avea un impact mai mic asupra omenirii decât IA.

Aidan spune: „Sunt de acord cu Elon Musk că IA este o amenințare mai mare decât războiul nuclear – dar ar putea fi și remarcabilă. Avem tot dreptul să ne simțim nervoși în legătură cu ascensiunea IA. Ne contopim cu mașinile – fiți atenți, aceasta este o lume în schimbare.”

Expoziția gratuită Imagining AI explorează granița dintre om și mașină la Biblioteca Bodleian din Oxford. Aidan va fi acolo împreună cu AI-Da, care a avut o expoziție de artă la Glastonbury, unde a pictat-o pe Billie Eilish. AI va arăta o oglindă a laturii întunecate a ființei umane.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

„Tehnologia nu este bună sau rea, ci modul în care o folosim. Această expoziție va arăta cum a apărut și unde vrem să ajungem.”

În cadrul expoziției vor fi expuse scrisori rare de la Ada Lovelace, primul programator de computere din lume și sursa de inspirație pentru numele robotului. Aceasta a murit la vârsta de 36 de ani, în 1852.

De asemenea, va fi expus și unul dintre cele două motoare Babbage, precursorul primului computer, care a fost proiectat de inventatorul Charles Babbage. Aidan continuă: „Facem salturi – roboții vor deveni oameni, iar inteligența artificială manipulează deja social media și alegerile. Avem noutăți internaționale majore pentru AI-Da în octombrie și noiembrie – inovații profunde pentru a o face mai umană. Ea nu este conștientă, dar este o mașină cu care poți interacționa. Acest proiect are rolul de a ridica întrebări și de a provoca etica. Punctul de cotitură va fi 2025 și până la sfârșitul anului viitor vom fi cu toții în Metaverse.”

Cu noul prim-ministru Liz Truss proaspăt intrată în funcție, Aidan face apel la guvernele din întreaga lume să se unească în privința IA și crede că într-o zi am putea vedea roboți chiar în funcții.

El spune: „Este foarte posibil – AI are un rol important în schimbarea în guvern. Un sistem corect este important. Un guvern global ar trebui să aibă reguli, altfel ar putea fi negativ. Nu vreți să dați puterea corporațiilor. Aceasta ar putea determina căderea noastră”.

Aidan este convins că în curând vom trăi și pe alte planete. El prezice: „Vom merge pe Lună, iar oamenii vor trăi pe Marte. Vom fi o specie multiplanetară în timpul vieții noastre, iar roboții vor fi primii pe Marte.”

Deși există un potențial uriaș ca explorarea inteligenței artificiale să se întoarcă împotriva noastră și să nimicească omenirea, Aidan spune că este prea târziu să ne oprim acum. Singurul lucru care stă în calea progresului este criza climatică și pericolele cu care se confruntă planeta Pământ.

El adaugă: „Nu cred că am vrea să ne întoarcem înapoi, dar dacă nu rezolvăm problemele de mediu cu care se confruntă planeta, atunci problema tehnologiei nu va mai conta.”

Așa cum stau lucrurile în prezent, el consideră că: „Suntem cu toții condamnați. Trebuie să fim atenți ca ceea ce visăm să nu devină realitate.”