- Cum ar putea arăta oamenii în anul 3000, datorită dependenței de tehnologie: cocoșați și cu gâtul gros, cu gheare și un al doilea rând de pleoape.
- Experții au creat un model numit „Mindy”, care oferă o imagine despre cum am putea arăta în anul 3000.
- Anii în care ne uităm la smartphone-uri sau în sus la ecranele de calculator vor duce la o postură cocoșată.
Pentru mulți oameni, o clipă fără telefonul sau laptopul la vedere poate părea ca o viață întreagă. Dar un model terifiant te poate încuraja să petreci mai puțin timp cu astfel de dispozitive. Cercetătorii au creat un model grotesc numit „Mindy”, despre care spun că oferă o imagine a ceea ce ar putea arăta oamenii în mai puțin de 800 de ani, ca urmare a dependenței de tehnologie.
Cu un spate cocoșat, un gât gros, o mână cu gheare și chiar un al doilea set de pleoape, Mindy „ar putea fi omul anului 3000 și mai departe”. Mindy a fost creată de Toll Free Forwarding ca o modalitate de a vizualiza modul în care tehnologia ne afectează corpul.
„Am căutat cercetări științifice și opinii ale experților pe această temă, înainte de a lucra cu un designer 3D pentru a crea un viitor om al cărui corp s-a schimbat fizic din cauza utilizării constante a smartphone-urilor, laptopurilor și a altor tehnologii”, a explicat aceasta.
Ani de zile de privit în jos la smartphone-urile noastre sau în sus la ecranele de calculator vor duce la o postură cocoșată, potrivit modelului. Între timp, mâinile noastre vor fi modelate permanent în formă de gheară după ce strângem în mod constant smartphone-urile, scrie DailyMail.
Vorbind pentru Toll Free Forwarding, Dr. Nikola Djordjevic de la Med Alert Help a explicat: „Modul în care ținem telefoanele poate cauza tensiune în anumite puncte de contact – cauzând „gheara”, care este cunoscută sub numele de sindromul tunelului cubital”.
Pe lângă „gheară”, oamenii ar putea suferi de „cotul de smartphone” – un unghi permanent de 90 de grade cauzat de poziționarea tipică a brațului atunci când se ține un dispozitiv.
„Menținerea cotului îndoit pentru o perioadă lungă de timp – cel mai adesea, în timp ce se ține telefonul în mână – poate întinde nervul din spatele cotului și poate exercita presiune asupra acestuia”, a adăugat Dr. Djordjevic. Orele petrecute cu ochii în jos, în fața telefoanelor noastre, nu vor duce doar la spatele cocoșat, ci și la îngroșarea gâtului, potrivit modelului.
„Atunci când lucrezi la calculator sau te uiți în jos la telefon, mușchii din spatele gâtului trebuie să se contracte pentru a ține capul sus”, a explicat Dr. K. Daniel Riew de la New York-Presbyterian Orch Spine Hospital.
„Cu cât vă uitați mai mult în jos, cu atât mai mult mușchii trebuie să lucreze mai mult pentru a menține capul sus. Acești mușchi pot deveni excesiv de obosiți și dureroși dacă ne uităm în jos la smartphone-uri și tablete sau dacă ne petrecem majoritatea zilei de lucru la calculator”.
Alte caracteristici grotești la care ne putem aștepta includ un gât mai gros și un creier mai mic, precum și o a doua pleoapă pentru a preveni expunerea excesivă la lumină.
„Oamenii ar putea dezvolta o pleoapă interioară mai mare pentru a preveni expunerea la lumină excesivă, sau cristalinul ochiului ar putea fi dezvoltat evolutiv astfel încât să blocheze lumina albastră care intră, dar nu și alte lumini cu lungime de undă mare, cum ar fi verde, galben sau roșu”, a declarat Kasun Ratnayake de la Universitatea din Toledo.
Mindy este succesoarea Emmei – colega de serviciu bolnavă a viitorului – care a fost construită în 2019 pentru a sublinia importanța unor condiții bune la locul de muncă. Emma a fost gândită de cercetători după interviuri cu peste 3.000 de angajați despre problemele și preocupările lor de sănătate.
Ea are o postură permanent cocoșată, stând ore întregi în fiecare zi deasupra biroului, ochi roșii și uscați din cauza expunerii prelungite la ecranul calculatorului și piele sălbatică pentru că a petrecut ani de zile prinsă sub strălucirea luminii artificiale.