• Hashem Al-Ghaili a dezvăluit primul proiect al unei fabrici umane care va putea crea până la 30.000 de copii pe an.
  • Conceptul se numește EctoLife și este rezultatul a peste 50 de ani de cercetări inovatoare efectuate de cercetători din întreaga lume.
  • Părinții vor putea verifica modul în care se dezvoltă bebelușii lor prin intermediul aplicațiilor pentru smartphone.

Hashem Al-Ghaili a dezvăluit primele planuri pentru o fabrică umană care va putea crea până la 30.000 de copii pe an. Conceptul se numește EctoLife și este rezultatul a peste 50 de ani de cercetări revoluționare ale oamenilor de știință din întreaga lume, relatează Forbes.

Al-Ghaili este un biotehnologician molecular yemenit. El este renumit în întreaga lume pentru videoclipurile sale științifice revoluționare. Prin proiectul său conceptual, omul de știință își propune să continue dezbaterea care va duce la abordarea prejudecăților și a controversei etice din jurul uterului artificial. În cadrul conceptului, părinții vor putea verifica modul în care se dezvoltă bebelușii lor prin intermediul aplicațiilor pentru smartphone. Între timp, bioreactoarele EctoLife vor produce toate substanțele necesare pentru embrioni.

Deși se află la nivel conceptual, proiectul se bazează pe realizări reale în domeniul uterului artificial. În 2017, oamenii de știință au crescut pentru prima dată un mamifer într-un uter artificial. Cu toate acestea, fătul nu se află tot timpul în el. În 2021, oamenii de știință israelieni au îmbunătățit tehnologia. Aceștia au reușit să crească embrioni de șoarece timp de până la 11 zile în pântece artificiale. Ceea ce este remarcabil în legătură cu această realizare este că 11 zile reprezintă peste 50% din perioada de gestație a unui șoarece.

Recomandări

VOTĂM DIN AN ÎN PAȘTI
UCRAINA VREA LOCUL UNGARIEI
CUM APĂRA MAPN ROMÂNIA?
ȘTII DE VREME?
CÂND ALEGI PREȘEDINTELE?
PRIMUL CAZ DE HMPV

Potrivit oamenilor de știință israelieni, crearea unui uter artificial în care fătul să fie purtat din prima până în ultima zi este realizabilă din punct de vedere tehnic. Oamenii de știință chinezi de la Institutul de Inginerie Biomedicală și Tehnologie din Suzhou lucrează în prezent la crearea unui uter artificial care poate purta copii din prima până în ultima zi. La începutul anului 2022, Elon Musk a declarat că este timpul să înceapă să producă oameni în pântece artificiale. Acest lucru ar contribui la soluționarea problemei colapsului demografic și la colonizarea planetei Marte.


„Uterele sintetice ar elimina povara grea a sarcinii și ar reduce inegalitatea de gen”, a adăugat Vitalik Buterin, creatorul criptomonedei Ethereum. „Conceptul EctoLife ar putea într-o zi să înlocuiască nașterea tradițională”, a declarat Al-Ghayli într-un interviu exclusiv pentru Science and Stuff. În cuvintele sale, societatea va putea în sfârșit să răspundă nevoilor părinților care „s-au săturat să aștepte un răspuns de la o agenție de adopție”. În plus, grijile legate de complicațiile din timpul sarcinii vor fi de domeniul trecutului.

„Cea mai mare importanță a EctoLife este că ne va permite să ne confruntăm direct cu criza infertilității”, afirmă un biotehnologician molecular. „Dacă nu facem nimic, ne vom confrunta cu siguranță cu o criză a forței de muncă”, scrie Forbes despre problema demografică care afectează aproape toate țările din emisfera nordică. Colapsul populației ar duce la o catastrofă economică și la o calitate scăzută a vieții. În prezent, Organizația Mondială a Sănătății estimează că 15% din cuplurile de vârstă reproductivă din întreaga lume sunt afectate de infertilitate.

În ultimii 70 de ani, rata globală de fertilitate a scăzut cu până la 50%. Oamenii s-ar putea confrunta cu o criză globală a reproducerii, susțin oamenii de știință de la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Aceasta ar putea fi o realitate dacă nu se iau măsuri pentru a aborda scăderea numărului de spermatozoizi, avertizează cercetătorii. Numărul total de spermatozoizi a scăzut cu 62,3% în ultimele 5 decenii. Rata de declin este în creștere, spune profesorul Hagai Levine. În SUA, 33% dintre cupluri apelează la terapie pentru a trata infertilitatea.

„Producția în masă de copii într-o fabrică cu pântece artificiale poate ajuta la susținerea populației într-o țară în care cetățenii nu doresc să aibă copii. Dar care ar putea fi consecințele sociale sau psihologice?”, se întreabă South China Morning Post.

Criticii pântecului artificial consideră că oamenii fabricați pot cădea mai ușor în datorii față de creatorii lor corporativi sau guvernamentali. În plus, influența familiei ca unitate socială ar putea scădea. „Dacă toată lumea s-ar fi născut așa, ar fi fost corect. Dar dacă unii copii sunt născuți de părinți, iar alții de stat, va fi o mare problemă”, a declarat South China Morning Post.

„Suntem la doar câțiva ani distanță de testarea uterului artificial pe oameni”, scrie Elizabeth Clowie Romanis, academician în domeniul eticii sociale și al politicilor, în Journal of Medical Ethics, cea mai importantă revistă de etică medicală din lume.

Între timp, Dr. Carlo Bouletti, profesor asociat în cadrul departamentului de obstetrică, ginecologie și științe ale reproducerii de la Universitatea Yale, crede că un uter artificial complet funcțional ar putea fi realizat în următorii 10 ani.