• Timpul și percepția acestuia pot fi un mister.
  • Această relație specială dintre vârstă și percepția timpului a fost investigată de cercetătorii de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria.
  • Deși cercetătorii au reușit să descopere un punct de cotitură la vârsta de 7 ani, percepția timpului la fiecare ființă umană și variațiile sale rămân un mister.

Timpul și percepția acestuia pot fi un mister. Zile care par să dureze o veșnicie și luni sau chiar ani care zboară. Când eram mici, o săptămână de vacanță putea părea o lume întreagă, în timp ce pentru un adult, o lună de vară poate trece cât ai clipi din ochi.

Această relație specială dintre vârstă și percepția timpului a fost investigată de cercetătorii de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, care au examinat într-un studiu pentru Scientific Reports modul în care creierul percepe timpul și dacă există într-adevăr o schimbare în percepția timpului din copilărie până la vârsta adultă.

Un experiment pentru a demonstra diferite percepții ale timpului

Experimentul a constat în prezentarea a două videoclipuri la trei grupuri de vârstă diferite pentru a vedea care dintre ele li se pare mai lung. Videoclipurile, unul cu o secvență rapidă de evenimente și celălalt cu o secvență monotonă, au fost instrumentul prin care s-a încercat să se măsoare modul în care percep timpul și în ce moment se schimbă percepția lor asupra timpului.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Primul grup, cu vârste de 4-5 ani, a votat pentru primul videoclip ca fiind cel mai lung, în timp ce al treilea grup, cu vârste de peste 18 ani, a votat pentru al doilea. Revelația a venit cu grupul de mijloc, cu vârste de 9-10 ani, a cărui tendință a fost moderat similară cu cea a adulților. Acest lucru a făcut posibilă plasarea punctului de cotitură în percepția timpului în jurul vârstei de 7 ani.

O enigmă complexă cu multe de investigat

Deși cercetătorii au reușit să descopere acest punct de cotitură la vârsta de 7 ani, percepția timpului la fiecare ființă umană și variațiile sale rămân un mister, deoarece niciun model biologic din această disciplină nu ar fi putut prezice acest rezultat. Percepția timpului și a spațiului, direct legată de conexiunile neuronale, este foarte complexă. Acesta este un domeniu în care știința mai are încă multe de descoperit.