• Istoria creaturilor care se deplasează în poziție verticală pe această planetă mare datează de foarte mult timp.
  • Smithsonian spune că primii noștri strămoși datează de acum aproximativ șase milioane de ani, în timp ce Homo sapiens a început să apară în urmă cu aproximativ 300.000 de ani.
  • Multe s-au schimbat de atunci, dar singurul lucru pe care l-am avut în comun este perspectiva iminentă a morții.

Te-ai întrebat vreodată cum se va schimba moartea în viitor? Istoria creaturilor care se deplasează în poziție verticală pe această planetă mare datează de foarte mult timp.

Smithsonian spune că primii noștri strămoși datează de acum aproximativ șase milioane de ani, în timp ce Homo sapiens a început să apară în urmă cu aproximativ 300.000 de ani. Multe s-au schimbat de atunci, dar singurul lucru pe care l-am avut în comun este perspectiva iminentă a morții.

Este ciudat, așadar, că există atât de multe lucruri care sunt încă necunoscute despre el. Potrivit BBC, cercetările asupra morții sugerează că mulți oameni se tem mai mult de pierderea celor dragi decât de propria moarte, iar acest lucru are sens. Mary Shelley a fost cea care a scris în „Frankenstein”: „…supraviețuitorii sunt cei mai mari suferinzi, iar pentru ei timpul este singura consolare.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Oamenii au o nevoie copleșitoare de a fi amintiți, de a-și lăsa amprenta asupra lumii și de a se asigura că existența lor a însemnat ceva. Acest lucru poate fi realizat prin a avea copii, prin a stabili o moștenire, prin a crea ceva care va fi transmis generațiilor viitoare sau pur și simplu prin a fi faimos. Dar cum rămâne cu acele generații viitoare? Cum va arăta moartea pentru ele? Universitatea din Cambridge sugerează că până și anticii neanderthalieni aveau ritualuri pe care le făceau la pierderea celor dragi și, deși acestea au evoluat odată cu noi, care este următorul pas al evoluției?

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor țin evidența statisticilor privind mortalitatea din țară, iar în 2020 au publicat statistici actualizate cu privire la cele mai frecvente cauze de deces din SUA. În fruntea listei se aflau bolile de inimă (care au luat 696.962 de vieți în 2020), cancerul (602.350), COVID (350.831) și accidentele (200.955). Acestea au fost urmate de două afecțiuni care au avut aproape aceleași cifre, ucigând aproximativ 150.000 de persoane: Accidentul vascular cerebral și bolile cronice ale căilor respiratorii inferioare. Apoi, acestea au fost urmate de Alzheimer, diabet, gripă și pneumonie.

Campanii precum inițiativa „Million Hearts” au lucrat pentru a preveni lucruri precum atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, deci unde rămân cele mai frecvente cauze de deces în viitor? Potrivit CDC, ei cred că va arăta puțin diferit.

În raportul lor privind viitorul sănătății și, la rândul său, al deceselor în SUA, aceștia spun că numărul adulților se va dubla până în anul 2030. Asta înseamnă că mai mulți oameni vor suferi de și vor muri din – cauze cronice și legate de vârstă. Se preconizează că cancerul va depăși bolile de inimă ca ucigaș numărul unu, în timp ce numărul deceselor cauzate de hepatita C va crește și el – de până la trei ori. Alzheimer este, de asemenea, pe cale să ocupe unul dintre primele locuri, și se așteaptă ca, pe măsură ce populația îmbătrânește, să se confrunte cu aceste pericole diferite.

În 2021, National Geographic a prezentat câteva statistici dezastruoase: Cercetările publicate în Nature Climate Change au descoperit că, pe șase continente și în 732 de locații, o echipă de analiști a constatat că, din toate decesele cauzate de căldură, 37% erau legate de schimbările climatice.

Căldura este un ucigaș viclean, iar la momentul raportului, valurile de căldură erau deja considerate cel mai mortal dezastru natural din SUA. Camilo Mora, cercetător în domeniul climei de la Universitatea din Hawaii, a scris o lucrare revelatoare (prin intermediul Asociației Americane a Inimii) cu privire la cât de multe moduri în care căldura poate ucide, iar răspunsul este unul surprinzător „27”. Aceste moduri includ lucruri precum stresul asupra inimii, deteriorarea celulelor care duce la pierderea funcției cerebrale, afecțiuni renale și alte afecțiuni fatale, alături de o insuficiență masivă a organelor care apare atunci când organismul redirecționează fluxul sanguin către extremități în încercarea de a elimina căldura.

Experții în climă de la Universitatea din Chicago spun că decesele cauzate de căldură nu vor face decât să continue să crească, la o rată pe care o estimează că va fi egală cu cea a deceselor înregistrate în urma COVID-19. Sunt deosebit de expuse riscului zonele cu venituri mici, unde multe familii nu își vor putea permite lucruri precum infrastructura de protecție și aerul condiționat, precum și centrele de îngrijire a bătrânilor? Acestea vor fi greu afectate în următoarele decenii.

Această disparitate se observă deja. Această cifră de 37% este doar o medie: În Ecuador, se estimează că 77% dintre decesele cauzate de căldură au fost cauzate în cele din urmă de schimbările climatice.