- Conform teoriei evoluției a lui Darwin este incorect să spui „ne tragem din maimuțe”.
- „O greșeală foarte frecventă este aceea de a crede că „noi provenim din maimuțe”, a declarat paleoantropologul spaniol José María Bermúdez de Castro.
- Oamenii moderni, specia Homo sapiens sapiens, nu au evoluat din maimuțe, ci au un strămoș comun cu acestea.
Conform teoriei evoluției a lui Darwin este incorect să spui „ne tragem din maimuțe”. „O greșeală foarte frecventă este aceea de a crede că „noi provenim din maimuțe”, a declarat paleoantropologul spaniol José María Bermúdez de Castro.
Advertisment
La 24 noiembrie se împlinește o sută de ani de la publicarea cărții „Originea speciilor”, în care Charles Darwin a pus bazele teoriei evoluției prin selecție naturală.
Dar cât de multe știm despre istoria speciei noastre? Și de ce este greșit să spunem că suntem „descendenții maimuțelor”? BBC World trece în revistă cinci fapte care v-ar putea surprinde despre evoluția umană.
Recomandări
Nu provenim din maimuțe
Oamenii moderni, specia Homo sapiens sapiens, nu au evoluat din maimuțe, ci au un strămoș comun cu acestea.
„O interpretare greșită frecventă este aceea că noi descindem din maimuțe. Această greșeală îi face pe mulți oameni să nege teoria evoluției”, a declarat pentru BBC Mundo paleoantropologul spaniol José María Bermúdez de Castro.
Pentru început, este mai bine să afirmăm că suntem doar o altă specie din ordinul primatelor”, a declarat coordonatorul programului de paleobiologie de la Centrul Național de Cercetare a Evoluției Umane din Burgos și co-director al proiectului de cercetare și excavare în siturile de la Atapuerca.
Acest neam de primate „și-a început istoria evolutivă în urmă cu aproximativ 7 milioane de ani.În acel moment, un strămoș comun cu cimpanzeii a deviat în două linii diferite, probabil din cauza problemelor climatice”. Linia care a dat naștere cimpanzeilor, Pan paniscus și Pan troglodytes, a rămas în Africa de Vest. În acel moment, un strămoș comun cu cimpanzeii a deviat în două linii diferite, probabil din cauza problemelor climatice”.
„Specia care a dat naștere cimpanzeilor, Pan paniscus și Pan troglodytes, a rămas în Africa de Vest. Linajul care a dat naștere în cele din urmă umanității moderne a evoluat în Africa de Sud și de Est. Un strămoș comun cu cimpanzeii a deviat în două neamuri diferite, probabil din cauza unor probleme climatice.”
Bermúdez de Castro a adăugat că avem în comun cu cimpanzeii aproximativ 99% din genele noastre, dar diferența (aproximativ 1,2%) este semnificativă, deoarece avem între 20.000 și 25.000 de gene operaționale.
„Ar trebui să reflectăm la relația noastră strânsă cu aceste primate, verișoarele noastre primare”, a adăugat cercetătorul spaniol.
Mai mult de jumătate din corpul tău este non-uman
Se estimează că aproximativ jumătate din corpul uman este alcătuit din celule umane, dar restul este un amestec de bacterii, viruși și ciuperci care formează ceea ce este cunoscut sub numele de microbiom.
Acest microbiom, care este la fel de unic pentru fiecare persoană ca amprenta digitală, influențează o gamă largă de funcții, de la digestie la sistemul imunitar.
„Ești 43% uman, conform celor mai recente estimări, dacă numeri toate celulele”, a declarat în 2018 pentru BBC profesorul Rob Knight, de la Universitatea din California, San Diego.
Dacă ne gândim în termeni genetici, cifrele sunt și mai izbitoare. Microbiologii de la Harvard Medical School și de la Joslin Diabetes Center au analizat ADN-ul din aproximativ 3.500 de mostre din gură și intestin.
Rezultatele lucrării, publicate în acest an în revista Cell Host & Microbe, indică faptul că existau aproximativ 46 de milioane de gene bacteriene, 24 de milioane în microbiomul bucal și 22 de milioane în cel intestinal.
Suntem plini de urme evolutive
Evoluția este un proces care poate fi foarte lent, iar unele dintre rămășițele sale pot rămâne mult timp după ce nu mai îndeplinesc o funcție.
Un exemplu este apendicele, care, la strămoșii noștri, ar fi avut o funcție legată de digestia celulozei vegetale.
Un alt exemplu este cel al măselelor de minte, care erau utile pentru a măcina alimente fibroase.
Coccisul este considerat, de asemenea, un vestigiu evolutiv care, în trecut, a ajutat la menținerea echilibrului. Coccisul este vestigiul unei cozi, care la embrionii umani apare spre sfârșitul celei de-a patra săptămâni de dezvoltare embrionară și dispare la începutul celei de-a opta săptămâni.
Iar dacă vă tresăriți atunci când vă este frig sau sunteți stresat, înseamnă că fibrele musculare cunoscute sub numele de arrector pili se contractă involuntar, ceea ce vă va da fiori.
Dacă sunteți un animal sălbatic, părul care stă în vârful capului vă poate fi de ajutor, deoarece părul poate reține mai mult aer pentru a păstra căldura. Sau puteți părea mai mare decât sunteți, ceea ce ar putea îndepărta prădătorii.
Dar în cazul oamenilor, piliile noastre arrectoare nu oferă niciunul dintre aceste beneficii.
Specia noastră a apărut în urmă cu aproximativ 300.000 de ani
Povestea originilor noastre se schimbă constant pe măsură ce se descoperă noi fosile.
„Specia noastră, Homo sapiens, a apărut în Africa în urmă cu puțin peste 200.000 de ani. Unii cercetători cred că anumite fosile dintr-un sit din Maroc (Jebel Irhoud) au aparținut deja speciei noastre. Aceste fosile au o vechime de 315.000 de ani”, a explicat Bermúdez de Castro.
„Indiferent de această dezbatere în cifre, nu se cunosc schimbări majore în mediul african în timpul acestei epoci pleistocene.”
Epocile glaciare au afectat emisfera nordică și au avut un impact asupra slăbirii speciei Homo neanderthalensis.
„Însă în Africa Subsahariană și în Africa de Nord clima nu s-a schimbat semnificativ. Așadar, nu știm ce circumstanțe au favorizat apariția primilor hominizi asemănători cu noi în cea mai mare parte a anatomiei lor”.
„Anumite aspecte culturale, cum ar fi arta sau simbolismul, ar mai avea nevoie de ceva timp pentru a se consolida la Homo sapiens. Dar, din punct de vedere anatomic, oamenii africani de acum 200.000 de ani nu se deosebeau practic de noi”.
În prezent, se discută mult despre posibilitatea ca Homo sapiens să se fi răspândit din Africa în mai multe locuri diferite: Coasta Levantină și Strâmtoarea Bab El-Mandeb din Cornul Africii.
„Nu ar fi ciudat dacă ar fi așa. Datele nu sunt contradictorii și nu afectează rezultatul final: suntem acum singura specie de hominizi de pe planetă”.
Nu ne-am oprit din evoluție
Încă ne adaptăm la lumea din jurul nostru. Un exemplu este răspândirea rapidă, pe parcursul ultimelor 100 de generații în Marea Britanie, a genei toleranței la zahărul din lapte, lactoza.
Se estimează că, în urmă cu aproximativ 11.000 de ani, oamenii adulți nu puteau digera lactoza.
Pe măsură ce oamenii din anumite regiuni au început să se bazeze pe producția de lapte pentru a se hrăni, organismul lor s-a adaptat pentru a digera acest aliment care înainte era tolerat doar de copii. În regiunile cu o tradiție îndelungată în producția de lactate, cum ar fi Europa, populația este mult mai tolerantă la lactoză decât în Asia.
„Bineînțeles că nu am încetat să evoluăm și nu vom înceta niciodată să o facem atâta timp cât vom rămâne o specie pe Pământ”, a declarat Bermúdez de Castro.
„Cultura însăși are o influență decisivă asupra evoluției noastre. Iar această influență va deveni din ce în ce mai importantă atunci când tehnologia va face posibilă manipularea genomului uman fără riscuri. Experimentele pe care le cunoaștem s-ar putea să nu fie foarte etice și riscante. Dar, pe măsură ce trec anii, astfel de manipulări vor deveni posibile. Dacă vom ajunge în acest punct, schimbările evolutive vor fi extrem de rapide.”
Partenerii noștri