• Cercetătorii spun că mai multe deșeuri pot îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor.
  • Ei au realizat o mostră dintr-o tavă de ouă, un capac de plastic și deșeuri de polistiren.
  • În timpul testelor, izolația a menținut o cameră de testare cu 3,6 °C mai caldă.

În contextul în care costul vieții crește de la o zi la alta, mulți dintre noi iau măsuri pentru a reduce cheltuielile, inclusiv prin folosirea cu moderație a încălzirii centrale. Acum, un studiu a dezvăluit modul în care obiectele care ajung adesea la gunoi ar putea fi folosite pentru izolarea locuințelor.

Cercetătorii de la Universitatea Nottingham Trent spun că tăvile de ouă și capacele din plastic ale cutiilor de prânz de la pachet se numără printre o serie de deșeuri care îmbunătățesc considerabil eficiența energetică a locuințelor. Farres Yasser, care a condus studiul, a declarat: Acest studiu demonstrează în mod clar adevăratul potențial al modului în care materialele aruncate în mod obișnuit, cum ar fi tăvile de ouă și polistirenul, pot fi folosite pentru a transforma modul în care izolăm casele”.

În cadrul studiului, cercetătorii și-au propus să testeze o serie de deșeuri pentru a vedea cât de eficiente sunt acestea în izolarea locuințelor. Echipa a ales să testeze obiectele în casele din Cairo, unde peste 70% dintre locuințe sunt considerate a fi slab izolate. Articolele pentru testare au fost colectate gratuit de la furnizori locali, inclusiv restaurante și chioșcuri, care altfel le-ar fi aruncat. După ce au colectat obiectele, cercetătorii au creat izolația prin umplerea tăvilor de ouă cu hârtie machetată înainte de a adăuga capace de plastic pentru cutii de prânz și polistiren aruncat.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În timpul testelor de vară, cercetătorii au arătat că izolația a menținut o cameră de test cu 3 °C mai rece în medie. Între timp, în timpul testelor din timpul iernii, izolația a menținut camera de testare cu 3,6 °C mai caldă decât o cameră de control, între orele 07:00 și 12:00. Potrivit cercetătorilor, acest lucru sugerează că izolația ar putea oferi economii de energie cuprinse între 2.000 și 3.500kwh pe gospodărie în cele mai fierbinți patru luni ale anului.

Materialele de construcție proaste sau casele din cărămizi roșii cu un singur strat de cărămidă cresc utilizarea sistemelor de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC), care produc emisii de carbon pe tot parcursul anului, a declarat Yasser.

Acest studiu arată cum deșeurile pot lua locul materialelor de izolație convenționale, care pot fi dăunătoare pentru mediu, și dezvăluie posibilitatea de a folosi metode nesofisticate, cu costuri reduse și disponibile la nivel local pentru a construi panouri de izolație. Aceste panouri necesită puține sau deloc utilaje pentru a fi create și metode fără combustibili fosili pentru a fi colectate, comprimate și instalate. Ele sunt accesibile și nepericuloase și ar putea duce la o reducere fundamentală a emisiilor de carbon pe toată durata de viață și de construcție a unei clădiri.

Reutilizarea deșeurilor pentru a crea un nou produs nu numai că va economisi resurse naturale, dar ar putea, de asemenea, să economisească o sumă uriașă de 1.000 de miliarde de dolari pentru materiale noi în următorul deceniu, potrivit echipei.

Nu numai că aceste materiale sunt în mare parte disponibile gratuit, dar prin colaborarea cu comercianții și rezidenții locali, am demonstrat cum o izolație compozită poate fi comprimată cu ușurință într-un mod ecologic”, a concluzionat Yasser.